2023. április 14., 19:45

Ötszáz napot töltött egy föld alatti barlangban egy spanyol nő

Teljes elszigeteltségben 500 napot töltött egy föld alatti barlangban egy nő Spanyolországban, a világrekordnak számító tudományos kísérlet pénteken ért véget.

Barlang
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

Újságírók és televíziós stábok várták a dél-spanyolországi Granada tartományban az ötvenéves sportolót, aki egy 70 méteres mélységben levő barlangból bújt elő péntek reggel. A napszemüveget és védősisakot viselő nő széles mosollyal jött elő, és röviden egyelőre csak annyit közölt, hogy "nagyszerű élmény" volt az elvonulás. Hozzátette, hogy először is feltétlenül zuhanyoznia kell, csak azután tud hosszabban mesélni.

Beatriz Flamini hegymászó és barlangkutató 2021 novemberében indított föld alatti kísérletét granadai és almeríai egyetemek kutatói irányították és követték szoros figyelemmel.

A Timecave elnevezésű projekt során Flamini videóra rögzítette tartózkodását a barlangban, de a külvilággal nem tartott semmiféle kapcsolatot az 500 nap alatt. Nem volt nála óra vagy telefon, csak egy laptop, amelyen keresztül ő maga szükség esetén küldhetett jelzéseket, üzeneteket fogadni viszont nem tudott.    

Negyvennyolc évesen ereszkedett le a barlangba, és két születésnapját is a mélységben ünnepelte magányosan.

Flamini rendszeresen sportolt, hogy fitten tartsa magát, sokat olvasott, festett, rajzolt és sapkákat kötögetett.

A kutatók a kísérlettel azt akarták vizsgálni, milyen hatással van az ember szervezetére a teljes elszigetelődés a külvilágtól. A videoösszeköttetésen keresztül fizikai és mentális állapotát végig szoros figyelemmel követték fentről.

A projektből dokumentumfilmet is terveznek készíteni.

A hírek szerint Flamini megdöntötte az eddigi csúcstartó, az olasz Christine Lanzoni rekordját, aki 2007-ben 269 napot töltött egy barlangban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.