2020. március 22., 19:32

Öt inspiráló nő

Néhány ország kivételével a nőknek száz éve van joguk szavazni, ennek ellenére az élet több területén kevesebb szerepet kapnak, mint a férfiak. Hogy ennek mi az oka, hosszan lehetne elemezni. Az alábbiakban megpróbáljuk öt hölgy példáján bemutatni, hogy a nők is lehetnek sikeresek.

Annie Leibovitz

Ma már nagyon sokan ismerik Annie Leibovitz nevét, aki elképesztő karriert futott be. Gyermekkorában sokat költöztek, mivel édesapja az amerikai légierő alezredese volt. Véleménye szerint az az élmény tette sikeressé, hogy gyerekkorától kezdve folyamatosan új dolgokat ismert meg, és rengeteg inger érte. A változások inspirálták, és így vált minden iránt nyitott felnőtté. Az első fotóját, amelyre felfigyelt a világ, Vietnámban készítette, ahol az édesapja katonaként állomásozott. Innentől kezdve senki sem vonta kétségbe, hogy a folyamatosan fényképező kislány még sokra viheti. Így is történt. 13 éven keresztül dolgozott együtt például a Rolling Stones együttessel. Megszámlálhatatlan ikonikus fotót készített a csapat tagjairól. Mindig az volt a célja, hogy spontán pillanatot rögzítsen, megmutatva a bálványozott hírességek emberi oldalát. Annie 1983-ban kezdett a Vanity Fairnél dolgozni. A legnagyobb sztárokat fényképezte úgy, ahogy előtte még senki. Kizökkentette őket a komfortzónájukból, s megmutatta az emberi arcukat. Rengeteg világhírű fotót köszönhetünk neki. Többek közt John Lennonról is ő készítette az utolsó felvételt, de 1983-ban ő volt az első, aki művészi fotósorozaton mutatta meg egy világhírű kismama, Demi Moore testét. Annie, túllépve a hetvenen, továbbra sem hiányozhat az Oscar-gála utóbulijáról, a Vanity Fair partiról, ahol évről évre kreatív sorozatokat készít a szobrot elnyerő hírességekről.

Kathryn Bigelow

Kevés az igazán befutott női filmrendező. Éppen ezért nagy botrányt kavart, amikor Natalie Portman az idei Oscar-gálán úgy érezte, fel kell emelnie a hangját azokért a női rendezőkért, akiket az idén sem jelöltek Oscarra. A színésznő a potenciális női jelöltek nevét hímeztette a ruhájára, jelezve, hogy nem ért egyet az akadémia döntésével. A tehetséges rendezők közül az egyik kétségkívül Kathryn Bigelow, akit 2009-ben jelöltek Oscar-díjra, és meg is nyerte azt. 2009-ben férjét, James Cameront az Avatar című film rendezőjeként jelölték, Bigelow-t pedig a Bombák földjén című filmjéért. Bigelownak köszönhetjük továbbá a jól sikerült Kék acél, Holtpont, Stange Days – A halál napja, Atomcsapda és az Örvénylő vizeken című filmet.

Melinda Gates

Melinda Gates nevét a legtöbben férje, Bill Gates révén ismerték meg, s napjainkban kiemelkedő jótékonysági munkájával szerez ismertséget. A Bill és Melinda Gates Alapítvány felvette a harcot a mélyszegénységben élő nők diszkriminációjával szemben. Nekik köszönhetően több területen drasztikusan csökkent a nőket érő szexuális erőszak aránya, a nemi szerv csonkítása már nem számít hagyománynak, és a születésszabályozás sem jár már gyerekcipőben sok területen. Természetesen kényes témáról van szó, amit megfelelő odafigyeléssel kell kezelni, hiszen a kulturális eltérések mellett nem szabad elmenni, s ezen a téren a család munkásságát nem lehet elvitatni.

Marina Abramović

A 73 éves Marina Abramović neve több mint 45 éve van jelen a köztudatban. Neki köszönhetjük a performansz világhírűvé válását. Annak ellenére, hogy Szerbiában született, és szigorú, konzervatív nevelést kapott, ma már megbotránkoztató, határokat feszegető, de zseniális művészként ismerik az egész világon. Legismertebb performansza a Ritmus 0 volt, amivel az emberek és a művész kapcsolatát vizsgálta. Pontosabban azt, hogy mi mindent képesek megtenni az emberek egy kiszolgáltatottal, ha lehetőségük nyílik rá.

Malála Júszafzai

Malála még csak 22 éves, de már Nobel-békedíjat kapott emberjogi aktivistaként. Ő az első pakisztáni nő, aki megkapta a díjat, és egyben ő a legfiatalabb, akit ez a megtiszteltetés ért. Pakisztánban a tálibok korlátozták a nők jogait, így az oktatáshoz való jogukat is. Malála 12 évesen felismerte a nők és a férfiak közti egyenlőtlenségekből fakadó problémát, és nem félt hangot adni a véleményének. A nemzetközi sajtó gyorsan felfigyelt rá, és ezzel együtt az ott élő nők helyzetére is. Ez természetesen nem mindenkinek tetszett, 15 éves korában merényletet követtek el ellene. Miután felépült a fejlövéséből, az egész életét arra áldozza, hogy a fiatal lányok tanuláshoz való jogáért küzdjön.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap legfrissebb számában)

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.