2019. június 15., 14:42

Orvosolható-e az orvoshiány?

Egyre aggasztóbb az évek óta tartó orvoshiány. Főleg a háziorvosok és a gyerekorvosok hiánya jelent égető problémát.

orvoshiány
Médialapozó
Fotó: Archívum

A helyzetet nemcsak az súlyosbítja, hogy kevesen vannak, de a praktizáló orvosok fele betöltötte a 60. életévét, sokan nyugdíjasként látják el az orvosi szolgálatot.

A legfrissebb felmérések szerint 3500 orvos hiányzik az országban, és 2000 orvos áll a nyugdíjkorhatár előtt.

A prognózisok azt mutatják, hogy néhány éven belül ez a szám 5500-ra növekszik. Ma már nem ritka, hogy egy-egy gyermekorvos helyére hónapokig tart újat találni. Olyan körzet is van, ahol nem tudják pótolni az egészségügyi szakembert. A fiatalokat nem vonzza ez a pálya.

Fotó:  Archívum

Vészhelyzet van

Rajzák Edit, a dunaszerdahelyi kórház újszülött- és gyermekosztályának főorvosa szerint is riasztó a helyzet. Elmindása szerint a Dunaszerdahelyi járásban 23 gyermekorvosi rendelő van. Az orvosok közül tízen nyugdíjasok, öten a nyugdíj előtt állnak. Ha ők elmennének nyugdíjba, lehetetlen lenne ellátni a betegeket. Nagyon nagy a probléma. Még szerence, hogy a gyerekorvosok nyugdíjaskorukban is dolgoznak, és vállalják a munkát.

Rajzák Edit hozzáteszi, hogy a gyermekorvosok jelenleg 1200-1300 beteget látnak el, ami már így is nagy erőfeszítést kíván.

Amennyiben a nyugdíjaskorban lévők befejeznék a praktizálást, akkor egy orvosra 2000-2500 beteg jutna.

Ezt már képtelenség és fizikai lehetetlenség ellátni. A dunaszerdahelyi gyermekgyógyász szerint nagyobb anyagi megbecsülésre van szükség, de ami ennél is fontosabb lenne, az a körülmények javítása. A főorvos a gyermekorvosok hiányáért a nem megfelelő képzést okolja.

Régebben külön képezték az általános orvosokat és a gyermekgyógyászokat. Ma nem képeznek pediátereket, hanem általános orvosokat.

A gyermekorvosoknál az egyetem elvégzése után több évig tart a szakosodás. Külön szakosodott gyermekorvosokat kellene képezni. Azt is meg kell jegyezni, hogy ez nagyon nehéz szakma. Ma pedig mindenki az egyszerűbb megoldást keresi.

Háziorvosból sincs elég

A járóbeteg-ellátás az összeomláshoz közelít, a körzeti orvosok magas életkora riasztó.

A Dunaszerdahelyi járásban a háziorvosok fele nyugdíjas vagy nyugdíjkorhatár előtt áll. Akadnak 70 év felett is dolgozó körzeti orvosok. Amennyiben a nyugdíjasok befejezik a praxist, kritikus helyzet áll elő. Hajdú Zoltán háziorvos szerint a végzősök száma most sem kevesebb, mint évekkel ezelőtt. Az azonban gondot jelent, hogy az egyetem elvégzése után a fiatalok 1/3-a külföldön kezd dolgozni, mert jobb ajánlatot kap.

Németországban 4 ezer eurót keresnek kezdő orvosként. Nálunk 4 ezer eurót a főorvos keres.

Itthon a kezdő orvos 8-900 eurót keres. Az orvosi kamara évek óta figyelmezteti a politikusokat, hogy a háziorvosoknak nincs utánpótlásuk. Az egyetem elvégzése 6 év, további 3 év gyakorlatra van szükség. Vagyis eltelik 10 év, mire szakképzettséget nyernek, hogy egyedül dolgozhassanak.

Az sem mellékes, hogy az orvosoknak egykor tekintélyük volt. Ezt a tekintélyt a kormányok az elmúlt években lerombolták.

Annak, hogy kevés a háziorvos, összegezve politikai, gazdasági és szociális okai vannak.

A háziorvos szerint rendszerszintű változásokra van szükség az egészségügyben.

Jelenleg több mint 4 ezer orvos végzi a szakmáját külföldi kórházakban. Nagy részük Csehországban, Németországban és az Egyesült Királyságban helyezkedett el. Az egészségügyi minisztérium ezért azon dolgozik, hogy itthon tartsa a pályakezdőket. Támogatja a fiatal orvosok elhelyezkedését az egyes kórházakban. Pénzügyi támogatást nyújt az intézményeknek, ha friss diplomás orvosokat alkalmaznak.

Egy dunaszerdahelyi fiatal orvosnő éppen a rezidens programnak köszönhetően dolgozik Pozsonyban. Egy évet töltött Angliában, mondja, még az orvosi egyetem előtt, hogy az angol nyelvet minél tökéletesebben elsajátítsa.

Ez az egy év távol a szeretteimtől rádöbbentett, hogy mi a fontos az életemben. Most Pozsonyban dolgozom, de néhány éven belül saját praxist szeretnék kialakítani, háziorvosként praktizálni Dunaszerdahelyen. Számomra fontosak a kihívások, az akut esetek ellátása és kezelése. Itt nem fogadható el semmilyen hiba, ez teszi érdekessé a munkát, és én ezt élvezem. Egy kedves szó, egy apró érintés sokat segít a betegnek, ezért arra szeretnék törekedni, hogy együttérző és empatikus háziorvosuk legyek -mondja.

Fotó:  Archívum

Jöhetnek a külföldiek?

Az orvoshiány átmeneti megoldása a külföldről érkező orvosok alkalmazása lehet.

A legtöbben keletről jönnek, tavaly mintegy 600 ukrán egészségügyi dolgozó helyezkedett el Szlovákiában. A külföldi orvosok szerint azonban nehéz elhelyezkedni a szlovák egészségügyben, mert hosszadalmas adminisztrációs folyamaton kell átesniük. Először az oktatásügyi minisztériumnak el kell ismernie a külföldi diplomát.

A szlovák törvények másképp határozzák meg az egészségügyi egyetemek oktatási rendszerét, mint az ukrán törvények. A diploma honosítása után ellenőrző vizsgát kell tenniük, majd utolsó lépésként egy szlováknyelv-tudást felmérő vizsgát tenni.

A külföldi orvosok emiatt inkább más országokat választanak.

Az egészségügyi minisztérium azonban ragaszkodik a külföldi orvosok diplomáinak szigorú honosításához.

Az írás megjelent a Magyar7 2019/24. számában.

orvoshiány
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.