cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. március 10., 12:44

Orkán erejű szél csap le Szlovákiára, Nyugat-Szlovákiában már szombaton megérezzük

Bár az utóbbi időben többször is volt már dolgunk orkánerejű szelekkel és viharokkal, a következő órákban egy eddig ismeretlen orkánnal ismerkedünk meg. A meteorológusok előrejelzése szerint ugyanis 48 órán belül jelentősen megváltozik az időjárásunk. A melegebb napok után viharok csapnak le ránk, amelyek elindítják a kedvezőtlen időjárást, ami szombaton lesz a legveszélyesebb.

Károkat is okozhat
Illusztráció
Fotó: Facebook

Az orkán erejű szelet az imeteo.sk portál szerint a Diethalm hozza, amely az éjszaka folyamán a La Manche csatornán át Németország felé halad, és veszélyes időjárást hoz magával. Rendkívül szeles idő várható Nyugat-Európa-szerte a Brit-szigetektől egészen Szicíliáig. A legnagyobb széllökéseket valószínűleg a Földközi-tenger partján éri majd el, ahol a széllökések sebessége elérheti a 150 km/órát is.

A térségünkbe péntek délutántól fordul szelesre az idő, a széllökések az alacsonyabban fekvő területeken a 60-90 km/órás sebességet, a hegyekben a 120 km/órát is elérhetik.

Kelet-Németország, Lengyelország, Csehország és Kelet-Ausztria szombat éjféltől számíthat rossz időre, amihez Szlovákia is fokozatosan csatlakozik.

A Diethalm orkán már pénteken befolyásolni fogja időjárásunkat. Először nyugat felől erősen meleg levegő érkezik, ami az év eleje óta a legmelegebb délutánt hozza. Szlovákia egész területén +10 °C fölé emelkedik a hőmérséklet, nyugaton pedig eléri a +20 °C-ot.

A délutáni órákban kezd romlani az idő. Hidegfront érkezik és viharok kezdenek kialakulni, amelyek az előrejelzések szerint elsősorban az ország déli és keleti részén csapnak le.

A viharos szél Szlovákia nyugati részén fokozatosan elérheti a 100 km/h körüli sebességet. Az ilyen erős széllökések nagy valószínűséggel anyagi károkat is okoznak. Szombaton napközben tehát jobb lesz, ha éberek maradunk.

A hegyekben szombaton este lesznek a legerősebbek a széllökések, amikor nyugaton már csillapodni kezd a szél. Bár a szél enyhülni kezd, az időjárás nem javul.

Szombaton Szlovákiában már hidegebb lesz az idő, és igazi hőmérsékleti sokkot élünk át. Míg pénteken nyugaton akár +20 °C-ig is felkúszhat a hőmérő higanyszála, szombaton napközben +10 °C sem lesz, északon pedig egész nap fagy lehet. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka Szlovákia egész területén fagyhat.

A hirtelen hőmérséklet-csökkenés a csapadék állapotában is megmutatkozik majd. Szombaton az alacsonyabb szinteken is visszatérhet a havazás, Észak-Szlovákiában ismét havazásra lehet számítani. Az erős szél miatt azonban fel kell készülni az esetleges hóviharokra is.

Összefoglalva: Szlovákia szó szerint sokkoló fordulatot él át a következő 48 órában. A nagyon meleg péntek után szombaton viharos, erős szél, majd visszatérő hó, hóvihar és fagy is lesz.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.