lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2020. február 16., 10:10

Őrizetbe vették a Macron jelöltjét megbuktató orosz művészt

Őrizetbe vették azt a Franciaországban élő orosz művészt, aki szexuális tartalmú felvételeket közölt Benjamin Griveaux-ról, Emmanuel Macron francia elnök pártjának párizsi polgármesterjelöltjéről, ami miatt a politikus kénytelen volt visszalépni a jelöltségtől - közölte az ügyészség szombaton.

Pjotr Pavlenszkij
Pjotr Pavlenszkij
Fotó: Archívum

Pjotr Pavlenszkij őrizetbe vételének és kihallgatásának nincs köze az általa kirobbantott politikai szexbotrányhoz, hanem egy szilveszter éjjel elkövetett erőszakcselekménnyel összefüggésben kérdezték ki.

Pavlenszkij hozta nyilvánosságra azokat a felvételeket, amelyekből az derült ki, hogy Griveaux intim fényképeket küldött egy nőnek, aki nem a felesége.

Ezt maga Griveaux sem vitatta. A hatóságok szombati tájékoztatása szerint azonban feljelentést tett magánszférájának megsértése miatt, és ezért vizsgálat is indult.

Pavlenszkij performanszaival vált ismertté. A Pussy Riot nevű punkzenekar tagjainak bebörtönzése ellen tiltakozva 2012-ben bevarrta a saját száját. Egy évvel később a pszichiátriai visszaélések elleni tiltakozásul konyhakéssel levágta az egyik fülcimpáját, miközben a hírhedt moszkvai pszichiátriai intézet, a Szerbszkij Központ tetején ült meztelenül. Felgyújtotta az orosz állambiztonsági hivatal épületének főbejáratát, majd ezt később a francia jegybank épületénél is "előadta".

A 35 éves Pavlenszkij tisztában van azzal, hogy "alkotásai" miatt összeütközésbe kerül a törvénnyel, és a megindult eljárásokat is a performansz részének tekinti.

A Griveaux-ról készült felvételek közzétételével a politikus "képmutatására" akarta felhívni a figyelmet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.