HIRDETÉS

Orbán: Magyarország arra törekszik, hogy jó anyaország legyen

hirek.sk 2017. november 09., 13:58
BUDAPEST. Magyarország arra törekszik, hogy jó anyaország legyen, vagyis minden magyar otthona lehessen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) VII. plenáris ülésén. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig azt hangsúlyozta, hogy soha magyar diaszpóra ilyen figyelmet és támogatást nem kapott, mint az idén és az elmúlt években.

Magyarország egy olyan világnemzet, amelynek van anyaországa, ami arra törekszik, hogy minden magyar otthona lehessen – hangsúlyozta a miniszterelnök. „Úgy tekintünk a diaszpórában élő magyarokra, akikre büszkék lehetünk” – tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a diaszpórában élő magyaroknak sikerült kiharcolniuk a megbecsülést és a tekintélyt az évtizedek alatt. A miniszterelnök egyúttal megköszönte a diaszpórában élő magyaroknak az elmúlt években mutatott támogatást, azt, hogy a világ számos pontján segítik építeni a magyar közösséget.

Orbán Viktor beszédében reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az egymilliomodik magyar „visszahonosított” állampolgár éppen december 5-én – a kettős állampolgárságról tartott 2004-es népszavazás évfordulóján – tehet majd esküt.

Aki akar, tud dolgozni Magyarországon

A miniszterelnök emlékeztetett: 2010-ben 3,7 millió ember dolgozott Magyarországon, jövedelme után pedig 1,8 millióan fizettek adót. „Nemzeti öngyilkosság biztos formája volt ez, az anyaországban ma 4,4 millió ember dolgozik, és mindenki fizet adót a jövedelme után” – jelentette ki Orbán Viktor.

„A segélyalapú gazdaságpolitika helyett egy munkaalapú társadalmat hoztunk létre, amelynek eredményeképpen azt lehet mondani, hogy ma Magyarországon aki akar, az tud dolgozni” – hangsúlyozta a miniszterelnök. Összegzése szerint a gazdasági változások hatása nemcsak a statisztikákban, hanem a mindennapi élet világában is megjelent.

A rendszerváltás óta nem volt olyan magas a foglalkoztatottság Magyarországon, mint ma – mondta. Donald Trump amerikai elnök „America first” jelszavára utalva Orbán Viktor úgy fogalmazott: Trump elnök politikáját követik abban a tekintetben, hogy „Hungary first”.

Nemzeti létkérdés a családbarát politika

A kormányfő elmondta: Magyarországon egy családi alapra épülő adórendszer van, és a családokat segítő politikát folytatnak.

„A magyar társadalom hagyományosan családközpontú, mégis, hosszú ideig egy demográfiai katasztrófa felé tartott. Egyre később és egyre kevesebb gyermeket vállalunk, ami egy összeurópai tendencia. Vannak olyan országok, akik bevándorlókkal akarják pótolni a demográfiai hiányt, mi ezt nem fogadjuk el. Ezért Magyarországnak nemzeti létkérdés, hogy családbarát politikát folytasson” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

„Azt a célt tűztük ki, hogy 2030-ra saját erőből a termékenységi ráta a népességfenntartásához szükséges 2,1 százalékra növekedjen” – tette hozzá.

A 2018-as választás kérdése, hogy milyen jövőre szavazunk

Orbán Viktor szerint a következő parlamenti választás elsődlegesen nem arról szól, hogy melyik pártra, hanem hogy milyen jövőre szavaznak a választók.

„Meg akarjuk-e védeni mindazt, amit elértünk, Magyarországot továbbra is nem bevándorló országként akarjuk-e látni, vagy pedig beadjuk a derekunkat, elfogadjuk azt, amit diktálnak, szabad nemzetből ismét alávetett nemzetté válunk, és elfogadjuk, hogy bennünket mások olyan bevándorlóországgá fognak átalakítani, amely a nemzeti kultúrájára és a keresztény hagyományaira nem épít” – mondta a kormányfő.

A bevándorlásról szólva úgy fogalmazott: az „európai egyesült államokat” létrehozni szándékozó erők szándékosan szállítják Európába az idegen kultúrákból érkező, „sok esetben sajnálatra joggal igényt tartó tömegeket”.

A Magyarországgal szembeni támadás a tisztelet jele

Az elismerés és a tisztelet jelének tartja a Magyarországgal szembeni nemzetközi támadásokat Orbán Viktor. A kormányfő úgy fogalmazott: csak azokat támadják, akik valami olyasmit képviselnek, ami észrevehető, és amihez érdemes viszonyulni.

Az új ukrán oktatási törvényre kitérve Orbán Viktor azt mondta, „szomorú történetről” van szó. A már elért kisebbségi jogokból nem lehet visszalépni – tette hozzá.

Semjén: soha ilyen hűségről még nem tett tanúságot a diaszpóra magyarsága

Soha magyar diaszpóra ilyen figyelmet és támogatást nem kapott, mint az idén és az elmúlt években, és soha ilyen egységről és hűségről nem tettek tanúságot a diaszpórában élő magyarok – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. 

A diaszpóra magyarsága egységesen, "kőkeményen" kiállt Magyarország mellett, köszönjük a nemzethűséget! - fogalmazott a kormányfő helyettese, hozzátéve: tették ezt annak ellenére, hogy sokszor nekik sem volt könnyű, "a mainstream média nyomása, a politikailag korrekt agymosás" őket is érte az adott országban.

Semjén Zsolt elmondta, 2010-ben elhatározták, hogy lehetőség szerint a diaszpóra gyökerében emigráns szervezeteiből olyan tömörülések szülessenek, amelyek minden magyar otthonát jelentik. Megállapította, hogy ezek a szervezetek mára át tudtak alakulni ilyen tömörülésekké.   

Semjén Zsolt arról is beszélt, hogy a magyar nemzet világnemzet, ezt mutatja a csütörtöki tanácskozás is. Nem azért lett azzá, mert így akarta, hanem mert a történelem ilyen viharos volt - mutatott rá.   

A kereszténydemokrata politikus beszámolt továbbá arról, hogy 2010 óta a nemzetpolitikára fordított források több mint tízszeresére nőttek, és megtörtént a nemzet közjogi egyesítése is. Hozzátette: a különböző juttatásokat - köztük a babakötvényt, az anyasági támogatást - kiterjesztették minden magyarra, függetlenül attól, hol él a nagyvilágban.   

Mára minden magyar, bárhol él, nemcsak kulturális, hanem közjogi értelemben is teljes jogú tagja a nemzetnek - összegzett Semjén Zsolt.     

A Magyar Diaszpóra Tanács ülésén zárónyilatkozatot fogadnak el, pénteken a Magyar Állandó Értekezlet plenáris tanácskozását tartják.

Semjén: folytatódnak a megkezdett programok, megvan az egymilliomodik új állampolgár

Töretlen lendülettel folytatódnak a diaszpóra támogatását célzó programok, és megvan az egymilliomodik új magyar állampolgár - összegzett a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Magyar Diaszpóra Tanács ülése közben tartott sajtótájékoztatón.

Semjén Zsolt kiemelte: töretlen lendülettel és növekvő költségvetéssel folytatódik a Kőrösi Csoma Sándor-program. Jelezte: idén 115 fiatal utazott a diaszpóra magyarságához, 150 tagszervezet fogadja őket. Értékelése szerint ez az egyik legsikeresebb program. 

Folytatódik a Mikes Kelemen-program is, amelynek célja a diaszpóra hagyatékának összegyűjtése. Ennek érdekében 15 magasan képzett levéltárost, muzeológust küldtek ki, és eddig 35 ezer kötet érkezett, a legértékesebb darabok az Országos Széchényi Könyvtárba kerülnek, a többit például kárpátaljai iskolákba juttatják el.

A Rákóczi Szövetségen keresztül biztosították, hogy 2500, diaszpórában élő fiatal jöhetett tanulni, kapcsolatot építeni az anyaországgal - mondta a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt forradalmi újításnak tartja, hogy a babakötvényt, az anyasági támogatást kiterjesztik a világon bárhol élő magyarra.

Három új támogatási formáról is beszámolt: 213 hétvégi magyar iskolát kérdeztek meg arról, mire van szükségük, és ennek alapján pályázati úton kapnak támogatást például eszközökre, tanárok kiküldetésére. Külön pályázati keretet különítettek el a külhoni szervezetek támogatására, és azokat a lelkészeket is segítik, akik a diaszpórában élő gyülekezeteket gondozzák.

A segítségnyújtás formái között megemlítette a diplomák soron kívüli honosítását, a munkahelykeresés támogatását, és a nyelvtanulás biztosítását.

Aki úgy érzi, el kell jönnie, Magyarország biztosítja, hogy hazajöhet - rögzítette Semjén Zsolt, hozzátéve: sokezres magyar közösségről van szó Venezuelában, és szerinte mintegy 100 család fontolgatja, hogy Magyarországra jöjjön.

Jelezte, hogy megvan az egymilliomodik magyar állampolgár. Jelen pillanatban a regisztrált új állampolgárok száma egymillió ezernyolcszázötvenkilenc. Elképzelhetőnek nevezte, hogy az eskütétel december 5-én lesz.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár rámutatott: a diaszpóratanács ülésére 111 szervezetet hívtak meg a világ minden tájáról, végül 91-an képviseltették magukat.

Az ülés zárónyilatkozattal fejeződik be délután, ebben várhatóan szerepel, hogy folytatják azokat a programokat, amelyeket az elmúlt években kezdtek el. A résztvevők szolidaritásukat fejezik ki az új ukrán nyelvtörvény miatt a kárpátaljai magyar iskolákkal, és támogatják a Minority SavePack kezdeményezést is.  

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS