2019. április 23., 09:48

Orbán locsolt, Pellegrini vesszőzött, Morawiecki emlékezett

A miniszterelnökök közösségi oldalukon mutatták be a számukra fontos húsvéti hagyományokat, melyeket mindannyian őriznek. Orbán Viktor magyar miniszterelnök parfümmel locsolt, Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök vesszőzött, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pedig kosárral emlékezett.

v4-husvet-1.jpg
Médialapozó

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök szintén a Facebookjára töltött fel egy képet, amely a vesszőzés hagyományát mutatja. Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban szokás, hogy a fiúk vékony ágakkal „megvesszőzik” a lányokat, akik cserébe színes szalagokat kötnek az ágakra és borral vendégelik meg a fiúkat.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Facebook oldalán mutatta be, ahogy lányunokáját meglocsolja. A vízzel, illetve a modern időkben parfümmel való locsolás a kereszténységre utal, de visszavezethető arra a legendára is, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat. Ez a szokás ismert Szlovákiában, Csehországban, Ukrajnában, Lengyelországban és Magyarországon is.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Twitteren osztott meg egy fotót egy húsvéti kosárról, finomságokkal és zöld ágakkal. A kép mellé azt írta, hogy családjában nagyon fontosak a hagyományok. Gyerekként hagymahéjjal és színes papírral festett tojásokat, és hogy a húsvéti kosárból nem hiányozhat a kenyér, a só és a sonka, valamint a torma.

v4-husvet-1.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.