Olcsóbb az üzemanyag a szomszéd államokban

hirek.sk 2012. június 16., 10:14
POZSONY. Megéri szinte üres tankkal nyaralásra indulni, ugyanis az összes szomszédos országban alacsonyabbak az üzemanyagárak. Sok függ az útvonaltól, valamint attól is, hogy az adott állam területén hol tankolunk.

Ha valaki múlt héten majdnem üres tankkal indult útnak, a Szlovákiával határos országok bármelyikében olcsóbban töltheti tele tartályát 95-ös oktánszámú benzinnel. 1,54 eurós literenkénti áron egy 50 literes tartály teletankolása nálunk 77 euróba kerül, Lengyelországban tíz euróval kevesebbe. Hatással van az üzemanyagárakra az is, hogy hol tankolja meg autóját az utazó. Általánosságban elmondható, hogy az autópályák mentén található üzemanyagtöltő állomásokon többe kerül a benzin és a gázolaj.

A benzin.sk portál által idézett Eurostat adatai alapján az itthoninál alacsonyabb árakra számíthatunk Csehországban, Magyarországon és Ausztriában.  A teli tank Ausztriában valamivel több, mint 71 euróba kerül.

Vigyázni kell viszont a dízel üzemanyaggal, mert ez Magyarországon többe kerül, mint nálunk. Ott literéért 5 centtel kérnek többet, mint Szlovákiában. A teli tank dízel üzemanyagért így Magyarországon 73 eurót fizetünk, míg nálunk 70 eurót. A környező országok közül jelenleg Lengyelországban legolcsóbb a dízelolaj: 66,10 euró. Második helyre ismét az osztrákok kerültek, itt ugyanazért a mennyiségért 68,35 eurót kell fizetni.

Az üzemanyagárak csökkenését az idei nyári szezon előtt az  európai adósságválság okozza, magyarázta az aktualne.sk hírportálnak Tomáš Novotný, a natankuj.sme.sk munkatársa. Szerinte hozzájárult az áreséshez az is, hogy a kereskedők nem bíznak abban, hogy a gazdaságélénkülés legalább a jelenlegi szinten marad. A szakember nem akart jóslatokba bocsátkozni, hogy az üzemanyagárak miként alakulnak majd júliusban és augusztusban. „Nehéz megjósolni, meddig tart ez a trend. Befolyásolhatják a hétvégi görög választások is” – mondta Novotný.

Forrás: aktualne.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS