2024. február 1., 15:44

Nyáron érkezik a szülői nyugdíj

A Szociális Biztosító a társadalombiztosítási törvény módosítása alapján idén a szülői nyugdíjat egy összegben, 2024 júniusában folyósítják. Ez automatikusan, egy összegben történik, vagyis nem havonta, mint az eredeti jogszabály szerint gondoltuk.

nyugdíjas - idős
Fotó: pixabay.com

A szülői nyugdíjat tavaly is egy összegben folyósította a Szociális biztosító, ebben az évben viszont eredetileg havonta kellett volna folyósítani.

A törvénymódosítás alapján viszont a szülői nyugdíjat viszont idén is egy összegben kapják meg az érintett szépkorúak:

  • a tárgynaptári év júniusában - minden olyan nyugdíjban részesülő részére folyósítják, aki a tárgynapi év június 30-ig megfelel a szülői nyugdíjra való jogosultság feltételeinek,
  • a tárgynaptári év júniusát követő hónapban, ha a szülői nyugdíjra való jogosultságot megalapozó nyugdíjat a tárgynaptári év júniusában még nem folyósították (például: az öregségi nyugdíjat még nem állapították meg, nem érte el a nyugdíjkorhatárt stb.).

Minden dolgozó gyerek hozzájárulhat szülei nyugdíjához, mégpedig a két évvel korábbi kivetési alapjának 1,5 százalékával. A kiindulási alapot tehát a munkavállaló 2023-as jövedelme adja majd. A szülői bónusz összege a szlovákiai átlagkereset 1,2-szereséhez kötődik, vagyis, ha 3000 ezer eurót is keres a gyermek, a bónuszt csak a szlovákiai átlagkereset 1,2-szereséből számítják ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.