2023. szeptember 25., 20:34

Nyakunkon a vénasszonyok nyara!

Szeptember utolsó hetében is folytatódik a szokatlanul meleg időjárás – tájékoztatott weboldalán a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

meleg ősz, hőmérséklet
Fotó: TASR

A meteorológusok tájékoztatása szerint szeptember utolsó napjaiban a hétvégi lehűlés ellenére is elérheti a 25 Celsius-fokot a napi átlaghőmérséklet, helyenként ennél is melegebb idő várható.

Egyes meteorológiai állomásokon szeptember 24-ig megdőlt a szeptemberi meleg napok rekordja, már most rekordszámú ilyen napot regisztráltak"

- tette hozzá az SHMÚ.

Ilyen például az alsóricsói (Dolný Hričov) meteorológiai állomás, ahol a repülőtéren 14 nyári hőmérsékletű napot regisztráltak, ott már most megdőlt a 2016-os szeptemberi meleg napok rekordja. Hasonló a helyzet a zsolnai  állomáson is. Hat nyárias napot regisztráltak a ljeszeki (Liesek) állomáson, ahol a 2011-es szeptemberi rekord is megdőlt.

A morvaszentjánosi (Moravský Svätý Ján) meteorológiai állomáson szeptember 24-ig 17 nyáriasan meleg napot regisztráltak, eggyel többet, mint a 2016 szeptemberében feljegyzett rekord alkalmával. „A 2023-as szeptemberi nyárias napok száma szeptember 30-ig még változhat" - magyarázta az SHMÚ.

A meteorológusok tájékoztatása szerint a múlt héthez képest javult a helyzet a szárazságot tekintve, csak helyenként, és csak a mélyebb rétegekben észlelhető kezdődő aszály.

 A talaj nedvességét tekintve a relatív telítettség Bazin  környékén a legalacsonyabb, 10-20 százalékos, a Duna menti síkság területén pedig 20 és 40 százalék között van"

- tette hozzá az intézet.

Szlovákiában javult a helyzet a múlt héthez képest, jelenleg nincs aszály, normálisak az értékek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.