cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. június 6., 17:14

Nürnberg nem büszke sötét múltjára

Bajorország egyik legszebb városának, Nürnbergnek közel annyi lakosa van, mint a szlovák fővárosnak, tehát megközelítőleg félmillió. Bár Albrecht Dürer festőművész szülővárosában rengeteg középkori műemlék épület és templom található, a turisták többsége mégis a 20. század szomorú történéseivel kapcsolatos emlékek iránt érdeklődik.

a-kongresshalle-epulete_1
Galéria
+3 kép a galériában

A II. világháború előtti és utáni történések szomorú nyomot hagytak a város történetében. Történelmi tény, hogy 1939 előtt Nürnberg a fasiszták bástyája, Hitler egyik legkedveltebb városa volt. Itt zajlottak a náci párt hatalmas nagygyűlései, és a háború után – nem véletlenül – éppen ebben a városban állították bíróság elé a háborús bűnösöket.

Bár a helybeliek nem szívesen beszélnek róla, a náci emlékekkel a város számos részében találkozhatunk. Idegenvezetőnk elmondta, hogy a háborút követően a város vezetése sokáig nem tudta eldönteni, hogyan viszonyuljon a sötét múlthoz. Sokan a teljes feledés mellett kardoskodtak, a fennmaradt építmények  lerombolását és eltüntetését szorgalmazták. Szerencsére győzött a józan ész, és ma végig lehet járni azokat a helyeket, ahol a náci korszak idején a fasizmus hívei rendszeresen találkoztak, és készültek a világ fölötti hatalom átvételére.

A „legnémetebb” város volt

A múlt század húszas éveinek elején Adolf Hitler Nürnberget még a „legnémetebb német városnak” jelölte ki. München után itt zajlott 1923-ban a náci párt, az NSDAP második kongresszusa. Később itt tartották a legnagyobb pártrendezvényeket és birodalmi ünnepeket.

A korabeli filmhíradókból ismert nagygyűlések színhelyére a városközpontból alig 20 percnyi villamosozással jutottunk el. Ismerkedésünket a náci múlttal az egykori kongresszusi csarnok, a Kongresshalle egyik szárnyában elhelyezett Dokumentációs Központban kezdtük. A kívülről elég kopott állapotban lévő épület tetejét egy modern építészeti megoldás díszíti, amely már messziről felkelti az ideérkező figyelmét. Alatta található a bejárat a náci múlttal foglalkozó múzeumba. 

A Kongresshalle a római Colosseum mintájára épült. Közel 70 méter magasra tervezték, és 50 000 ember befogadására lett volna alkalmas. Itt is tartottak a fasiszták ünnepi rendezvényeket, ám az épületet nem sikerült befejezniük. Jelenlegi, eléggé elhagyatott állapotában is el tudjuk képzelni, hogyan festett volna, ha megvalósulnak az építészek tervei.

a-zeppelin-tribun_1
A napsugarak övezte vezető

Egyébként ez az egyetlen épület, amely nem Hitler kiváltságos építésze, Albert Speer, hanem Ludwig és Franz Ruff tervei alapján épült. Az elképzelések szerint a hatalmas csarnok fedett lett volna. A tető közepét üvegből tervezték. Hitler a beszéde közben pontosan a csarnok közepén állt volna, hogy a napsugarak rá irányuljanak. Ezzel azt a benyomást keltette volna, hogy megvilágosult, és a németek számára szinte istennel egyenlő. Legalábbis ez volt a fasiszta ideológusok elképzelése.

A 2001-ben megnyitott központ tulajdonképpen egy nagyon jól átgondolt, logikusan felépített interaktív kiállítás. Alapos részletességgel mutatja be a történelemnek ezt a sötét fejezetét, végigvezet a náci mozgalom gyökereitől, Hitler politikai színre lépésétől kezdve egészen a nürnbergi perig, miközben részletesen megismerhetjük az ideológiákat és a pártnagygyűlések helyszínéül szolgáló stadionok, lelátók, csarnokok történetét. Mindezt lenyűgöző mennyiségű archív filmmel, eredeti fényképpel és dokumentummal illusztrálva, audio guide (hangos útmutató) túrával kiegészítve.

Látogatásunk idején rengeteg diák és fiatal tartózkodott a központban. Egész Németországból érkeznek ide az iskolások, hogy egyfajta élő történelemóra keretében ismerkedjenek meg hazájuk történelmének a legsötétebb fejezetével.

Közbeszólt a háború

Érdemes ellátogatni a közeli Zeppelin-mezőre is, ahol a hatalmas nagygyűlések zajlottak. Valamikor a város lakóinak kedvelt kirándulóhelye volt.

A nevét onnan kapta, hogy 1909 augusztusában itt szállt le léghajójával a legendás Zeppelin gróf.

A hatalmas területen többnyire Albert Speer, a Harmadik Birodalom főépítésze által tervezett létesítményeket, illetve azok terveit láthatjuk. Ezek legtöbbje a második világháború kitörése miatt el sem készült. Viszonylag jó állapotban megmaradt a szónoki emelvényként is szolgáló Zeppelin-főtribün. Innen szónokolt Hitler az egész országból összesereglett hatalmas tömeghez. A múlt század harmincas éveiben összesen hatszor tartottak itt birodalmi pártnapokat.

Évi 200 ezres látogatószámával a Zeppelin-mező Nürnberg egyik leglátogatottabb nevezetessége. Lelátóin valaha 70 ezer, rendezvényterén pedig 200 ezer ember fért el, ugyanis a 140 ezer négyzetméteres mező adott teret a birodalmi pártnapok legmonumentálisabb tömegrendezvényeinek. A tribün a valóságban még nagyobbnak tűnik, mint a korabeli filmfelvételeken. A mezőn megmaradt néhány fáklya és világítóoszlop. A nagygyűlések jellegzetes programpontja volt az esti látványos fényshow.

Rockfesztiválok helyszíne

A mező a helybeliek számára ma is népszerű kirándulóhely, a széles utakon gyakran rendeznek autós, illetve motoros versenyeket. A fiatalok elsősorban a hagyományos nyári rockfesztivál idején foglalják el a hatalmas területet.

Albert Speer építésznek több megvalósítatlan terve maradt az utókorra. A két kilométer hosszú Nagy utcán (Grosse Strasse) a katonai felvonulások zajlottak volna, nem messze innen pedig olimpiai központot terveztek. A központi stadion hatalmas, több mint 300 ezer férőhelyes lett volna. Hitler nem titkolt vágya volt, hogy az olimpiai játékok állandó színhelye Nürnberg legyen. Az alapkőletételre 1938-ban került sor. A Deutsches Stadion falai azonban egy pillanatig sem álltak. Nürnbergben csak az alapokat sikerült kiásni, s amint 1939-ben kitört a második világháború, az építkezés abbamaradt. Hittek abban, hogy hamarosan folytathatják a munkát, a munkagödrökből ugyanis folyamatosan szivattyúzták a talajvizet.

Mindennek napjainkban már kevés nyoma látható, ami mégis fennmaradt, az mementóként szolgál. A beteg elme tervei nem ismertek korlátokat.

(Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/22. számában)

a-zeppelin-tribun_1
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.