2022. december 22., 20:07

Novemberben a járvány előtti szintre csökkent a halálesetek száma

Novemberben megközelítette a járvány előtti szintet a halálesetek száma, COVID-19-betegségben több mint 80 ember halt meg - derül ki a Statisztikai Hivatal által közzétett, a 2022 novemberében bekövetkezett halálesetek számáról és a halálozási okokról szóló előzetes adatokból.

temető halottak napja gyertya sír
Fotó: Rózsár Vince

Az általános többlethalálozási arány két százalékos szintre csökkent, sőt két megyében még a járvány előtti ötéves átlagnál is alacsonyabb volt a halálozások száma. A COVID-19 a nyolcadik helyre szorult vissza a leggyakoribb halálokok sorában.

Novemberben közel 4400 ember halt meg, ami a második legalacsonyabb szám az elmúlt 13 hónapban. Két százalékkal magasabb volt a halálesetek száma, mint a világjárvány kitörése előtti, 2015 és 2019 közötti időszak azonos hónapjainak átlaga. A hivatal pontosította az idei év első tíz hónapjára vonatkozó adatokat is.

„A többlethalálozás idén eddig novemberben volt a legalacsonyabb, a legmagasabb pedig márciusban, amikor a halálozási arány meghaladta a 21 százalékot, közel 6000 haláleset történt. 2021 novemberében ez az arány megközelítőleg 75 százalékos volt" - mondta Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal Népességstatisztikai Osztályának igazgatója.

A világjárványt megelőző ötéves átlaghoz képest novemberben, valamint az egész év folyamán jelentősen kevesebb ember halt meg a munkaképes korúak (15 és 64 év közöttiek) korcsoportjában. A 14 év alattiak korcsoportjában is kevesebb haláleset történt. A többlethalálozás csak a 65 évnél idősebbek csoportjában volt kimutatható. Novemberben ez az arány meghaladta a hat százalékot, összesen közel 3400 idős ember halt meg, ami az összes haláleset mintegy 78 százalékát teszi ki.

A járvány kitörése előtti ötéves átlaghoz képest csak Nyitra (Nitra, 3 százalékkal kevesebb) és a Trencsén (Trenčín) megyében (1 százalékkal kevesebb) volt alacsonyabb a halálozási arány. A többi hat megyében átlagon felüli volt ez az arány, a legalacsonyabb Nagyszombat (Trnava) megyében (1 százalék), a legmagasabb pedig a Kassa (Košice) megyében (7 százalék).
Novemberben összesen 81 ember halt meg COVID-19-ben, ami csaknem a fele az egy hónappal korábbi adatokhoz képest, és a betegség áldozatait tekintve az összes haláleset kevesebb mint két százalékát teszi ki ez a halálok.

A 22 leggyakoribb, halált okozó betegség között az októberi hatodik helyről a nyolcadikra szorul vissza a koronavírus-fertőzés.

Novemberben a leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés volt, ez okozta a halálesetek 47 százalékát (közel 2100 ember), valamint a daganatos megbetegedések a 23 százalékát (körülbelül 1000 ember). Már hosszú ideje ez a két betegség okozza a legtöbb halálesetet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.