2019. április 25., 13:01

Notre-Dame: több mint 400 millió eurónál tart a gyűjtés

Több mint 400 millió eurót gyűjtött össze a párizsi Notre-Dame helyreállításához a francia kulturális minisztérium által a magánemberek és vállalatok adományának fogadására kijelölt négy hivatalos szervezet.

Notre-Dame
Fotó: TASR/AP

A Notre-Dame Alapítvány (FND) nevű katolikus jótékonysági szervezet kapta a legtöbb adományt, összesen 211,3 millió eurót, ami arról tanúskodik, hogy mekkora jelentőséggel bír továbbra is a székesegyház mint egyházi intézmény.

A Friends of Notre Dame de Paris szervezet 4,6 millió eurót gyűjtött össze - ebből 600 ezer euró az Egyesült Államokból érkezett - 32 ezer adományozótól.

Gazdag adományozóktól, mecénásoktól, külföldi támogatóktól, közöttük a marokkói uralkodótól és Szerbiától 206,7 millió euró érkezett.

A különböző felajánlások alapján az FND gyűjtése 213 és 280 millió euró között lesz - közölte az alapítvány.

Az Örökség Alapítvány gyűjtése 164 millió euró. Magánemberek 22 millió eurót, vállalatok 142 millió eurót adományoztak. Az adományozásban 218 500 magánember vett részt.

A Franciaország Alapítvány 50 ezer adományt kapott 25 millió euró összegben, az összeg 75 százaléka vállalatoktól ered.

A Nemzeti Műemlékek Központja (CMN) 3 millió eurót gyűjtött össze, többségében magánemberektől, de kisvállalatoktól is.

Az adományok és felajánlások teljes összege ennél jóval magasabb, ha beszámítják a francia állam különböző mecénásainak adományait is.

Becslések szerint a teljes összeg elérheti az egymilliárd eurót is, ekkora összeget korábban sohasem sikerült összegyűjteni adománygyűjtéssel Franciaországban.

Egyes örökségvédő szervezetek szerint ezek a hatalmas összegek jóval meghaladják a restaurálás várható költségeit, és a fennmaradó összeget más rászoruló műemlékek között kellene elosztani. A kormány viszont ezt kizárja, mondván, hogy tiszteletben fogják tartani az adományozók szándékát, akik a történelmi műemlék helyreállításának finanszírozásában akartak közreműködni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.