Nógrádi György nagyinterjúval megjelent a Magyar7 hetilap legújabb száma

2020. december 16., 12:00
ma7

A világpolitika tele van alkalmatlan emberekkel címmel közöl interjút Nógrádi Györggyel a Magyar7 legújabb, 51. száma. A külpolitikai szakértő nevét azok is ismerik, akiket egyáltalán nem érdekelnek a globális folyamatok. Interjú korlátok és tiltott kérdések nélkül. A beszélgetést Pomichal Krisztián készítette.

Fotó: Pomichal Krisztián

Sunnyogók címmel olvashatjuk Kövesdi Károly vezércikkét, de közli a lap Haják Szabó Mária Egyedül nem megy című írását és Fülöp Antal publicisztikai írását is Bűntudat nélkül címmel. Kolek Zsolt Igazságügyi reform a járvány árnyékában címmel ír a szlovák törvényhozás által elfogadott igazságügyi reformról.

A lap gazdasági rovatában Rajkovics Péter írását olvashatjuk a Pozsony– Komárom közti vasúti vonalon beállt változásról. Eszerint két évig biztosan nem láthatunk a Csallóközben sárga vonatokat. Matus Tibor a nemrégi brüsszeli megegyezést járja körül. Írásának címe: Hatlapos ultival, negyvennel és két ásszal. Kisbetűs lét Érsekújvárban (is) címmel közli a lap közéleti rovata Száraz Dénes írását a nyelvtörvény „szépségeiről”, a továbbiakban pedig Popély Gyula történész Országvesztés után a megszállt Felvidéken című tanulmányának második részét találjuk. Szentcsaládjárás az Ipoly mentén címmel olvasható Csáky Károly helytörténész írása egy kevéssé ismert adventi népszokásról.

A lap kulturális rovatában Eszenyi Enikővel olvashatunk interjút, egy pozsonyi rendezés apropóján, de természetesen nemcsak arról. A beszélgetést Somogyi Szilárd készítette.

Lacza Tihamér kultúrtörténeti sorozatában egy hányatott sorsú, felvidéki származású tudós portréját írja meg.

A lap Tájaink rovatára ezúttal is a témagazdagság jellemző. Fábián Gergely egy félmillió eurós kassai projektről számol be, amelyet a magyar kormány támogat, míg Virsinszky Tamás éppen egy Gömörben és Nógrádban meghiúsult magyar befektetés sorsát ecseteli, amely mégis megvalósul, csak éppen Kassán. Bokor Klára az érsekújvári Egyészségügyi Szakközépiskolába látogatott el, ahol sajnálatosan kevés a magyar tanuló, pedig égetően szükség lenne a magyar nővérekre.  Nagy-Miskó Ildikó egy remek kezdeményezésről ír, amely a hazai őstermelők sanyarú helyzetén próbál segíteni, Zsebik Ildikó pedig szintén vállalkozásról tudósít, bemutatva egy bacskai ügyes hölgyet. Megszépülhet végre a zselízi Esterházy-kastély, olvashatjuk Kaszmán Zoltán tudósításában, míg Agócs Szvorák Emese egy nem mindennapi losonci tárlatról ad hírt. Szomolai Andrea egy kreatív mátyusföldi hölgyet mutat be a lap olvasóinak, aki a magyaros hímzés hagyományait viszi tovább. Radi Anita írása a pozsonyi (de nem csak pozsonyi) állatmenhelyek ünnepek előtti tanácsát tolmácsolja: a kisállat nem biztos, hogy megfelelő karácsonyi ajándék. Reczai Lilla pedig képzeletbeli túrázásra indult a Dióspatonyi Turista Klub vezetőjével.

A lap Kávézó rovatában Domonkos Andor kutatóorvos tőle kissé szokatlan témába vágta a fejszéjét: mi igaz abból, hogy az 5G néven ismert technológia veszélyes lehet az emberi egészségre. Pleva László állatorvos a galambok védelmében ír ismeretterjesztő cikket.

A Hazajáró szerzője, Kenyeres Oszkár ezúttal a Keleti-Kárpátok mesés helyeire kalauzolja el a lap olvasóit, míg Babos Kitti cikkéből megtudhatjuk, kik azok a sztárok, akik a legtöbb pénzt keresték 2020-ban. Szabó B. Csilla ínycsiklandozó receptje ezúttal töltött csirkét kínál, de nem a megszokott módon, míg Vas Gyula autós rovatában egy szeretni való Peugeot-típusba ülteti be a négy kerék szerelmeseit.

Zöld-fehér ősz a bajnokok elitjében, írja Rajkovics György a hetilap sportrovatában, visszatekintve a Bajnokok Ligájának csoportkörére, ahová huszonöt év után jutott el magyar klubcsapat. Rajkovics Péter interjújában egy tehetséges fiatal sportvezetőről olvashatunk, aki átvette a komáromi kajak-kenus klub vezetését.

Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a heti tv-műsor és a sokak által kedvelt keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján ezúttal a sajógömöri evangélikus templomot találjuk Görföl Jenő fotóival.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a postahivatalokban is megvásárolhatják a Magyar7-et!

Kövesse facebook oldalunkat is!