2020. október 17., 17:00

Névválasztási bonyodalmak

Az utóbbi években nem ritka, hogy a szülők egyedi, különleges nevet szánnak gyermeküknek, csakhogy sok esetben meggondolatlanul döntenek. A névválasztás előtt kevesen tanulmányozzák át a szabályokat, s így gyakran meglepetés éri a szülőket, ha az általuk választott nevet elutasítják a hivatalban. Arra is van példa, hogy a név csak bizonyos formában íródhat majd, s az nem épp felel meg annak, ahogyan azt a szülők megálmodták.

A szlovák belügyminisztérium feltétele a névválasztást illetően, hogy a világ valamelyik országában használják az adott nevet, illetve választáskor a szülő mérlegelje, alkalmas-e keresztnévként és a mindennapi használatra. Ezek alapján a becenevek, valamint a méltatlan és személytelen nevek sem engedélyezettek, mint például a Chalupa (Kunyhó), Pažítka (Snidling), Panna (Szűz). Fontos tudnivaló az is, hogy a gyereknek legfeljebb három utónév adható.

Nem probléma viszont, ha a gyermeknek szánt név nem szerepel a naptárban, attól még használható. Ez viszont azzal jár, hogy a gyermeknek nincs hivatalos névnapja. Ezek közé a keresztnevek közé tartozik például a Trifón, Eskáda, Timon, Jose Armando és Asa. Idén hat új név került be a szlovák naptárba: Noel, Jonáš, Alexia, Zara, Noema és Elisa.

Magyarországon számos szabálynak kell megfelelnie az új keresztnévnek, hogy anyakönyvezhető legyen. Abban az esetben, ha valamelyik szülő nem magyar állampolgár, az anyakönyvvezető a gyermek utónevét az anyakönyvbe a másik állampolgárság szerinti szabályok alapján is bejegyezheti.

A szabályok így a Magyarországon született, itt élő, magyar nemzetiségű állampolgárok névkérelmeire vonatkoznak. Fontos rendelkezés, hogy a szülők nem adhatnak olyan nevet, amely hátrányos a viselőjére nézve, és károsan befolyásolhatja személyiségfejlődését. Ha különleges vagy külföldi névre esik a választás, kizárólag magyarosítva fogadható el. Külföldi nevek kizárólag magyar helyesírással adhatóak, például Claudia helyett Klaudia Jennifer helyett Dzsenifer, Gerald helyett Dzserald. Jó pár név elvérzik az engedélyezésnél. Az olyan neveket általában elutasítják, amelyekről nem dönthető el, hogy férfi vagy női név.

névadás02

A 2020-ban elutasított nevek között – érthető okokból – ott szerepel a Táblácska, Cukorka, Balaton, Főni, Kazetta, Mazsola. Azonban bővült a lista pár döbbenetes lánynévvel: Brianna, Denerisz, Ljuba, Lóisz, Makaréna, Hüem, Nazli, Néle. A múlt évben Tibina, Cinke, Mézy, Samsara, Pink, Dzoána, Izáura, Szivárvány lányneveket is megpróbálták elfogadtatni a szülők, sikertelenül.

A Maci, Triszmegisztosz, Oliwer, Portosz, Zödön és Jettero férfinevek sem kerültek be az utónévjegyzékbe, ugyanakkor a Mogyoró, Barack, Remény keresztnév már adható a gyereknek, amiről a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének szakértői döntöttek.

A legmeghökkentőbb esetek közé tartozik, amikor BRFXXCCXXMNPCCCCLLLMMNPRXVCLMNCKSSQLBB11116   elnevezést szántak gyereküknek a szülők Svédországban. A túlságosan is kreatív szülők nem jártak sikerrel, a nevet egyébként Albinnak kellett volna ejteni. Új-Zélandon Fish and Chipsnek, Mafia No Fearnek, 4Realnek, Yeah Detroitnak és Análnak akarták anyakönyveztetni a gyereküket a szülők, de ezek már túlmentek minden határon, így az állam természetesen nem hagyta jóvá a kérelmeket. A Violence (Erőszak), Midnight Chardonnay (Éjféli Chardonnay) és 16-os Buszmegálló nevet viszont már kaptak gyerekek – jelentette a BBC News. Romániában a Paracetamol, Q7, vagy Szemét (Gunoi) és Mellbimbó név is előfordul – derült ki a statisztikai évkönyv adataiból.

Több tartalom, a ma7 médiacsalád instagram profilján.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!