Nepál szigorítani fogja az Everest megmászásának feltételeit

Pomichal Krisztián 2019. augusztus 14., 20:17

Mivel az idei év különösen sok áldozatot követelt, a nepáli kormány úgy döntött, szigorítani fogja a  mászóengedélyek kiadását. Egy kormánybizottság tervezete alapján, magashegyi előképzettség nélkül biztosan nem adnak majd ki mászóengedélyt.

Fotó: TASR/AP

Az új rendelkezés szerint bizonyítani kell majd, hogy a kérelmező legalább egy 6500 méternél magasabb hegyet megmászott, kellő magashegyi tapasztalattal bír, és megfelelő fizikai állapotban van ahhoz, hogy képes legyen feljutni a világ legmagasabb pontjára.

Csak májusban például 11 ember halt meg, vagy tűnt el a Mount Everest északi, illetve déli falán. A kormányt korábban is sok kritika érte, hogy gyakorlatilag bárkinek engedélyezik a csúcsmászást, ha képes kifizetni az engedélyhez szükséges mintegy tizenegyezer dollárt. Ennek köszönhetően volt, hogy gyakorlatilag órák hosszát kellett várakozni egy-egy csúcstámadás közben, szó szerint sorba kellett állni a csúcs alatt.

Nem csoda, hogy az utóbbi években a legkomolyabb mászók alig mennek az Everestre, mondván, az ma már nem több egyszerű turistalátványosságnál.

Pár héttel ezelőtt az egész világsajtót bejárták azok a képsorok, amelyeken több tucat mászó sorakozott a csúcs felé vezető út egyik kritikus szakaszán.Az utóbbi években rengeteget beszéltek a Himalája népszerű csúcsait ellepő szemétről, illetve a tömeghegymászás okozta káros környezeti hatásokról.

Képgalériánk:
Fotó: Phys.org

A tavaszi mászószezon májusban véget ért, a nyári monszunok miatt ilyenkor már kevesen mennek az Everestre. Nepál idén eddig 381 darab engedélyt adott ki, de mivel a csúcstámadásra megfelelő napok igen ritkák, gyakran összetorlódnak a mászók. Az engedélyhez jutás szigorításával talán elejét vehetik egy óhatatlanul bekövetkező, a tömegnyomorból adódó tragédiának.

0 HOZZÁSZÓLÁS