cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. október 11., 17:05

Nemzetközi karrier néhány hónap alatt

Novotny Dávid Nagykaposról származik. A fiatal férfi modellként bejárta Ázsiát és a világ számos nagyvárosát. Dolgozott Kínában, Thaiföldön, Koreában, Milánóban és Barcelonában is. Arról kérdeztük, hogyan tudott alig néhány hónap alatt nemzetközi karriert befutni.

Elmesélnéd, hogyan vágtál bele a modellkedésbe?

A gimnázium elvégzése után tűntek fel nekem a felhívások, amelyekben modelleket kerestek. Úgy gondoltam, én is szívesen kipróbálnám magam ebben a világban. Elkezdtem keresni az ügynökségeket, és kértem tőlük a visszajelzéseket, hogy szerintük van-e esélyem a szakmában. Később találtam is egyet, amellyel szerződést írtunk, és elkezdtük készíteni a portfóliómat.

Voltam különböző fotóstúdiókban, például Bécsben, ahol különböző témákat fotóztunk, így lettek sokrétűek a képek, amiket az ügynökség fel tudott ajánlani, és különböző munkákra tudtam velük jelentkezni. Nyolc hónap után kaptam egy visszajelzést Koreából, hogy szívesen dolgoznának velem. Így utaztam ki Ázsiába.

Vannak olyan ügynökségek, amelyek csak átverik a fiatalokat. Hogyan sikerült kikerülnöd ezeket a csapdákat?

Szerencsém volt, akadt egy ismerősöm, aki segített, hogyan kell felvenni a kapcsolatot az ügynökségekkel, és mire kell vigyáznom. Például arra, hogy nem szabad azonnal fizetni egy ügynökségnek. Sok helyen már a szerződéskötésért is pénzt akarnak kérni. Ebbe nem szabad belemenni. Az ügynökség azért van, hogy munkát intézzenek a modellnek. Nekik így van hasznuk abból, ha tehetséges embert találnak, nem úgy, hogy a modell fizet nekik. Azért sem szabad fizetni, hogy a portfóliót elkészítsék. Ha látnak benned fantáziát, akkor a fotósok is szívesen dolgoznak veled, hiszen az nekik is referencia.

img_8921_1.jpg

Nem féltél Koreába utazni?

Angol főiskolára készültem, de nem beszéltem túl jól a nyelvet, ezért szerettem volna megtanulni angolul. Úgy gondoltam, ez jó lehetőség erre, ezért is vágtam bele. Azért választottam ehhez a modellkedést, mert nyelvet tanulhattam, világot láthattam, és mellette még pénzt is kereshettem. Egyébként teljesen egyedül vágtam neki az útnak. Az elkészült portfóliómmal mentem Szöulban az egyik meghallgatásról a másikra. Egy nap kb. tíz castingon vettem részt. Ha tízből egy bejött, az már jónak számított. Minden napom így telt, hétfőtől szombatig. Az egyik hét a castingé volt, a másik a munka hete. Ha valaki tehetséges, akkor a másik héten folyamatosan csak dolgozott.

Sokan azt gondolják, hogy aki külföldön kezd modellkedni, azonnal belecsöppen a luxusba.

Részben igaz, részben nem. Annyiban igaz, hogy például vannak olyan fotózások, ahol 20-30 ember dolgozik azért, hogy te a tökéletes formádat hozd. Sminkes, stylist, fotós, asszisztens, rengeteg ember navigál, hogy minden jól sikerüljön. Volt olyan munka is, ami egyáltalán nem ilyen. De volt ellenpélda is, például Szöulból kellett utaznom Jeju szigetére, ahol a fotózás volt.

Két napig buszoztattak egyik helyszínről a másikra. Kemény munka volt, főleg hogy 40 fokban fotóztunk télikabátot. De egyébként a modelleket sokszor hívják különböző szórakozóhelyekre is, ahol külön asztaluk van, exkluzív társasággal szórakoznak.

Ez jó a szórakozóhelyeknek is, hiszen Ázsiában nagyon menő, ha külföldiek járnak egy helyre. Nagyon sok meghívást kapnak a modellek külföldön klubokba, ebédre, vacsorára. Ezek mind exkluzív helyek. Tehát ebből a szempontból megvan a fényes oldala is a dolognak.

A modellszakmában a lányoknak rengeteg kritériumnak kell megfelelniük. Hogy van ez a fiúk esetében?

Kétféle férfitípus van a modellek világában. Vagy magas és vékony, vagy alacsonyabb és izmos. Régebben szigorúbban vették a méreteket, de az még mindig nagyon fontos, hogy meg kell tartani a formát. Problémás lehet például, ha kiutazik egy modell, aki nagyon fiatal, és hónapok alatt változni kezd a teste. A lányoknál sok minden adottság kérdése. Például egy nőiesebb alkatú modell hamarabb kap fehérnemű témájú fotózásokat, a nyúlánkabb modellek pedig a kifutókon kapnak több lehetőséget.

img_0021.jpg

Milyen munkáid voltak még külföldön?

Voltak jók és kevésbé jók. Korea például fejlett, tiszta, rendezett, gyönyörű ország. Mindenki intelligens, okos. Ott jó munkákat lehet kapni, jó fizetéssel. Thaiföldön például másképp működik a dolog. Vannak munkák, amelyekért keveset fizetnek, és nem is túl hálás a feladat. Például egy komplexumban kell állni órákon keresztül. De ezeket a munkákat nem lehet visszamondani, ha a szerződés köti a modellt. Akkor lehet nemet mondani, ha egy másik munka miatt nem marad rá idő, vagy a körülmények nem felelnek meg. Ha például meztelenfotókat szeretnének, és a modell nem egyezik bele. De mindig utána kell nézni, milyen országba megy az ember. Egyébként minden országban van egyfajta „szépségideál”.

Thaiföldön például az ázsiai beütésű lányok kapnak több munkát. Koreában a babaarcú modelleket szeretik, így ott én is sok munkát kaptam.

A nyelvtanuláson kívül milyen pluszt kaptál ettől a szakmától?

Most már a tanulmányaimra összpontosítok, de ha visszagondolok, a különböző kultúrák megismerése volt a legnagyobb élmény. Más kultúrából származó emberekkel dolgozni, más nyelven kommunikálni idegen közegben, ebből sokat tanul az ember. És hát világot láttam. Mindamellett, hogy rengeteg élménnyel gazdagodtam, megvan az oka, hogy abbahagytam. Elértem egy pontot, amikor már nem tudott számomra újat adni ez a szakma. Másrészt ez egy magányos foglalkozás. Van úgy, hogy 9 hónapot Ázsiában van az ember, és nincs körülötte senki. A modellek is cserélődnek, hiába ismerkednek meg egymással. Mire megismersz valakit, elmegy. Egy idő után nagyon hiányzott a hazai étel, a magyar szó, a család és az ismerősök.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/41. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.