HIRDETÉS

Némileg enyhülnek a fagyok

hirek.sk 2018. március 03., 13:48
POZSONY. Fokozatosan alábbhagynak a dermesztő fagyok, ám az enyhülés még nem lesz végleges. Jelentős felhősödés és heves szelek tarkította időjárás következik. A pénteken is komoly problémákat okozó jegesedés sajnos az előrejelzések szerint az elkövetkező napokra is jellemző lehet, így továbbra is fokozottan óvatosaknak kell lennünk, ha volán mögé ülünk.

„Egy az Atlanti-óceán felett elhelyezkedő ciklon lesz hatással időjárásunkra, amely nem csupán a hétvége, hanem a jövő hét folyamán is érezteti majd hatásait. Az elmúlt napokhoz képest kevesebb napsütést, fokozottabb felhősödést, gyakrabban előforduló záporokat és hevesebb légmozgást eredményez majd“ – jelezte Pavol Faško, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) klimatológusa.

Az elmúlt napokban ránk köszöntött orosz telében több évtizedes hidegrekordok dőltek meg. „Például Garamfőn (Telgárt) február 27-én nappal -15,2 fokot is mértek, miközben mindezidáig egy 1963-ban ezen a napon mért -10,9 fokos hőmérsékleti érték volt a csúcs. Vöröskolostoron (Èervený Kláštor) március 1-jén, hajnalban -26 fokot mértek.

Mikor enyhül kissé időjárásunk? „Úgy fest, hogy a jövő hét legvégén, illetve az azt követő héten ismét lehűlés várható. Hőmérsékletingadozásoknak lehetünk majd tanúi, ami az év ezen időszakában természetes jelenségnek számít“ – jegyezte meg Faško. Szerinte akár több héten keresztül is hasonló időjárási körülményekre számíthatunk.

Végezetül röviden az elkövetkező napok várható hőmérsékleti értékeiről:

Szombat: felhős, borongós égbolt, időnként felszakadozó felhőzettel. A nappali hőmérséklet -2 és +3 fok közé emelkedik, de északkeleten elvétve -4 fokot is mérhetnek.

Vasárnap: zömében kevéssé felhős lesz az ég. Hajnalban rendkívül hideg lehet. Éjszaka -7/-15, a völgyekben, völgykatlanokban helyenként -23, míg napközben -3/ +2 fok valószínű.

Hétfő: kezdetben kevéssé felhős lesz az ég, majd fokozatosan megvastagodik a felhőtakaró. Hajnalban -5/-11, a völgyekben, völgykatlanokban -17, nappal 0/+5 fok várható.

Kedd: felhős, borult égbolt mellett fokozatosan egyre több helyütt havazhat, illetve fordulhat elő eső vagy havas eső. Éjszaka 0/-5, a völgyekben, völgykatlanokban elvétve -7, napközben 0/+6 fok lehetséges.

Szerda: felhős, borongós idő. Számos helyen eleredhet az eső, illetve havas eső is előfordulhat, s 800-900 métertől kezdődően havazhat is. Hajnalban -3 és +2, nappal 0/+5, délnyugaton +7 fok valószínű.

Csütörtök: javarészt jelentősen felhős lesz az ég, s csak átmenetileg szakadozik fel majd a felhőzet. Éjszaka -3/+3, napközben +3/+9 fok várható.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS