HIRDETÉS

Németh Szilárd: a V4-ek egyetértenek a migráció kérdésében

hirek.sk 2018. február 23., 09:20
BUDAPEST. A visegrádi országok (V4) azonos álláspontot képviselnek a migráció kérdésében és mind a négy tagállamnak legfőbb célja a régió nyugalmának és stabilitásának megőrzése - jelentette ki Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

A politikus annak apropóján nyilatkozott, hogy csütörtökön Budapesten tanácskoztak a négy ország parlamentjeinek védelmi bizottságai. Hangsúlyozta, hogy 2015-ben, amikor százezrek vonultak át Magyarországon, hiába vártuk Brüsszel támogatását, a visegrádi országok viszont segítő kezet nyújtottak.   

Németh Szilárd arról is szólt, hogy a V4-ek egyöntetűen elutasítják az ENSZ migrációs csomagját, amely szerint a migráció jó dolog, és azt inkább segíteni kell, mint gátolni.

Erősítik hadfelszerelési, fejlesztési együttműködésüket a V4-ek

A haditechnikai fejlesztések, képzések, illetve a kutatás és fejlesztés területén is erősítik együttműködésüket a V4-országok - többek között erről tárgyaltak a négy ország nemzeti fegyverzeti igazgatói Budapesten.

A visegrádi együttműködés országainak fegyverzeti igazgatói kétnapos tanácskozást tartottak a magyar fővárosban - írta a Honvédelmi Minisztérium (HM). Mint kiemelték: a visegrádi országok - Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország - Európa legbiztonságosabb országai közé tartoznak.   

E biztonság megerősítése, továbbá a hatékony fellépés a terrorizmus ellen "mindannyiunk érdeke" - fogalmazott a közleményben a minisztérium, kiemelve: ahhoz, hogy garantálni lehessen Európa és a térség biztonságát, az országok közötti együttműködést fokozni, mélyíteni kell.   

A tanácskozáson is elhangzott, hogy Európa és térségének biztonsági helyzete az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott. A négy ország illetékesei egyetértettek abban, hogy a biztonság megerősítéséhez Európának a korábbinál többet kell költenie  védelemre. Mindezek fényében a V4-országok közötti együttműködés is felértékelődött - tették hozzá. Szó esett arról is, hogy a V4-országok hosszú távon összehangolják hadfelszerelési programjaikat és közös hadiképességeket alakítanak ki. Mindemellett közös erőfeszítéseket, hatékonyabb együttműködést szorgalmaztak a hadfelszerelés területén - közölte a HM.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS