2021. január 19., 20:21

Nem is tudta a múzeum, hogy ellopták a festményt, a rendőrség viszont megtalálta

Leonardo da Vinci Salvator Mundi (Világmegváltó) című művének 500 éve készült másolatát találta meg az olasz rendőrség egy nápolyi lakásban. Az alkotást egy múzeumból lopták el, de az intézmény nem is tudott róla.

Leonardo da Vinci Salvator Mundi
Fotó: TASR / AP

A rendőrség hétfői közleménye szerint szombaton egy 36 éves férfi lakásán tartottak házkutatást, mert a gyanú szerint lopott tárgyak voltak nála.

A festményt az orgazda hálószobaszekrényében találták meg.

A reneszánsz mester művének másolata, amely a megváltó Krisztust ábrázolja, aki egyik kezével áldást oszt, a másikban pedig kristálygömböt tart, a nápolyi San Domenico Maggiore templom Doma Múzeumának gyűjteményébe tartozott.

A múzeum a koronavírus-járvány miatt hónapok óta zárva tart, és

senki sem jelentette, hogy a kép eltűnt volna.

A festmény Leonardo híres alkotásának másolata. Valószínűleg Leonardo egy tanítványa, a Messinai Raffaellóként is emlegetett szicíliai Girolamo Alibrandi (1470-1524) készítette az 1500-as évek elején.

Az eredeti kép 2017-ben minden idők legdrágábban eladott festménye lett.

A Christie's New York-i árverésén vásárolták meg 450 millió dollárért.

A műkincset a rendőrség visszaadta a múzeumnak, és vizsgálatot indítottak annak megállapítására, hogyan lopták el a művet, mivel

betörésnek nyoma nem volt.

A rendőrség szerint a lopást feltehetően egy olyan szervezet rendelte meg, amely a nemzetközi műkincskereskedelemben dolgozik.

Leonardo Világmegváltóját az aukció óta a nyilvánosság előtt nem mutatták be, és egyes szakértők kételkednek a hitelességében.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.