2024. február 12., 14:33

Nem tudja fizetni a lakáshitelét? Ilyen lehetőségei vannak

Ha nem teljesíti a megemelt jelzáloghitel-törlesztéshez nyújtott állami segítségnyújtás feltételeit, ne essen kétségbe. Még mindig van lehetősége tárgyalni a bankokkal, és jobb feltételeket kiharcolni.

201610171212440.00000000001a_Lakashitel.jpg

Bár sok hitelfelvevő számíthat segítségre a megemelt jelzáloghitel-törlesztésnél a januári változásnak köszönhetően, továbbra is vannak olyan ügyfelek, akik nem jogosultak állami segítségre. 

Melyek a refinanszírozási lehetőségek?

Fontos a tárgyalás a pénzügyi intézményekkel. Egyes bankok számára ez jelzés arra, hogy felvegyék a kapcsolatot az ügyféllel, és jobb feltételeket ajánljanak.

  • Hosszabbítsa meg a határidőt. A következő két évnél rövidebb lejáratú jelzáloghitelek felénél a hátralévő futamidő 18 és 23 év között van.
  • A törlesztőrészlet csökkentése a futamidő meghosszabbításával érhető el. Az 50 ezer eurós jelzáloghitel-egyenlegnél 80 eurós törlesztésemelés helyett a futamidő 30 évre való meghosszabbításával, havi  45 eurós emelés helyett akár 5 eurós csökkentést is el lehet érni.
  • Refinanszírozás. A versenyharc továbbra is jelen van és kihasználható. 
  • Használja ki az NBS intézkedéseit. Ha 10 évig rögzít, akkor a stresszteszt 2%-os kamatemelkedést jelent. Ha a futamidő végéig fixál, a hitelkamat nem emelkedik. Hosszabb fixálási idővel tehát kedvezőbb hitelfeltételekhez juthat. Itt is fontos az összehasonlítás.
  • Számolja újra. Az interneten számos számológép található, amelyek lehetővé teszik a jövő szimulálását a hitelparaméterek különböző változataival.
  • A futamidő problémamentes meghosszabbítása csak akkor lehetséges, ha a jelzáloghitel lejárata nem zavarja a nyugdíjba vonulást. Ellenkező esetben az „ezüst” jelzáloghitelekre vonatkozó NBS-intézkedések érvényesek. A futamidő minden meghosszabbítása növeli az adósság visszafizetését is.
  • A refinanszírozás díjakkal jár. A bankoknak és a kataszternek fizetett díjakat az új bank megtérítheti, de nem mindig. 

A refinanszírozás előnyei az egyéni feltételek függvénye.  A helyzet az, hogy minden megtakarítást a következő rögzítési időszakra kell átváltani, nem pedig a hátralévő futamidőre. Az, hogy a rögzítés lejárta után milyen kamatlábak lesznek, nagyrészt ismeretlen.

Fontos a folyamatos értékelés. A jelzáloghitel nem csak a kamatról szól, hanem mindenekelőtt azokról a feltételekről, amelyeket a hitelfelvevőnek teljesítenie kell a törlesztés során. A tizedszázalékos kamatkülönbségek eurós törlesztési különbségeket jelentenek, ami a legtöbb hitelfelvevő számára elenyésző összeg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.