2020. április 4., 10:59

Nem mindegy, mit használunk – és mit nem

Azzal alapvetően tisztában kell lenni, hogy az influenza és a megfázás esetén használatos gyógyszerek nem a betegséget gyógyítják, hanem a tüneteket - a fejfájást, a lázat, az izomfájdalmat - hivatottak enyhíteni.

influenza, gyógyszer
Fotó: Pixabay.com

Fontos azt is figyelembe venni, hogy

nem szabad csodát várni ezektől a készítményektől, szükség van a pihenésre, elegendő folyadék bevitelére, vitaminpótlásra, illetve időt kell hagyni a gyógyulásra is.

Amennyiben szabadon vásárolható gyógyszert kíván venni, érdemes a szakemberek néhány tanácsát megfogadva választani. Erre hívja fel a figyelmet honlapján az AOPP, a Betegek Jogvédelmével Foglalkozó Szövetség is.

A megfázás és influenza esetén használatos gyógyszerek paracetamol vagy ibuprofen alapúak.

A két hatóanyag azonban nem mindenkinek felel meg, főleg a különböző krónikus betegségekben szenvedőknek érdemes odafigyelniük a választásnál.

„A paracetamolt általában jól viseli az emberek nagy része, rövid távon még gyomorfekélyben szenvedők is alkalmazhatják, ahogy cukorbetegek, vérzékenységben szenvedők, illetve orvosi konzultáció után várandós, vagy szoptató anyukák is. Akiknek viszont kerülniük kellene, azok a máj különböző betegségeivel küzdők, vagy a krónikus alkoholisták” - mondta Mária Lévyová, a szövetség elnöke.

„Az ibuprofen ugyanakkor nem ajánlott szívelégtelenségi panaszok esetén. Vigyázni kell a fokozott vérzékenységben szenvedőknek is, továbbá nem ajánlott a várandós és szoptató anyukák számára sem” - tette hozzá.

A megfázást sokan úgynevezett forróitallal próbálják leküzdeni.

Tudni kell, hogy ezek az italok cukrot tartalmaznak, ezért a cukorbetegnek nem ajánlott a fogyasztásuk, ők inkább a tabletta formátumot részesítsék előnyben. Azt is érdemes tudni, hogy az influenza ellen szedhető tabletták egy része koffeint tartalmaz, emiatt a szívproblémákkal, vagy magas vérnyomásos megbetegedésben szenvedőknek érdemes lenne előbb kikérni orvosuk tanácsát.

A paracetamol-bevitel nagyobb adagban az alacsony testsúlyúakra nézve lehet veszélyes. Az 50 kilogramm alattiak esetében az egyszeri adag nem haladhatná meg az 500 milligrammot, néhány forróital azonban ennél magasabb, akár kétszeres hatóanyagtartalommal rendelkezhet.

Vannak olyan gyógyhatású készítmények is, amelyek a köhögés ellen is hatásosak. Ezek esetében alapvetően figyelembe kell venni a kétféle köhögéstípust. Nem mindegy ugyanis, hogy a gyógyszer elősegíti a lerakódás felköhögését, vagy éppen száraz köhögést szeretnénk gyógyítani vele. A fordított használat ugyanis inkább rosszat, mint jót tesz a betegnek, ronthat az állapotán.

„Rizikós megoldás egyszerre használni paracetamol-tartalmú forróitalt és ugyanilyen tartalmú láz- és fájdalomcsillapítót” - figyelmeztet az elnöknő. Ezen hatóanyag túl magas dózisú bevitele ugyanis károsíthatja a májat.

A megfelelő gyógyszer kiválasztását szerencsés lenne orvosi konzultáció alapján választani, és szigorúan betartani a gyógyszerhez mellékelt betegtájékoztatóban leírtakat.

Az influenza-idény az Egészségügyi Világszervezet megállapítása alapján az év 40. hetétől a következő év 18. hetéig tart.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.