2021. május 24., 13:55

Nem lesz szükség oltásra? Már tesztelik a koronavírus elleni gyógyszert

A Molnupiravir a koronavírus elleni küzdelem egyik legígéretesebb gyógyszerkészítménye. Kezdetben az influenza elleni hatásait tesztelték.

gyogyszerek-visszavonas.jpg
Fotó: Archívum
Illusztrációs fotó

A pandémia kezdete óta keresik a kutatók a koronavírus elleni hatásos gyógyszert. A Molnupiravir klinikai tesztje az Egyesült Államokban már a harmadik fázisba jutott.

A vizsgálatok eredményeit várhatóan szeptemberben és októberben teszik közzé. Ha igazolódik a készítmény hatása, az amerikai Gyógyszerellenőrzési Hivatal sürgősségi eljárásban dönthet az engedélyezésről.

Ezt követően a gyógyszert Európában is engedélyezhetik, várhatóan még 2021 második félévében.

A Molnupiravir esetében döntő fontosságú, hogy a fertőzést követően minél előbb megkezdjék a gyógyszer terápiás alkalmazását. A készítményt minden ötödik napon két alkalommal kell bevenni, egyszerűen, szájon keresztül.

A gyógyszer megakadályozza a vírus RNS-ének felszaporodását az emberi szervezetben, így megelőzhető, hogy súlyos lefolyású megbetegedés alakuljon ki.

A Molnupiravir esetében a klinikai tesztelés második fázisa biztató eredménnyel zárult. Háromszáz ambulánsan kezelt beteg esetében sikerült megelőzni, hogy a Covid-19 lefolyása súlyosra forduljon. A kórházban kezelt betegek esetében azonban már nem bizonyult hasonlóan hatékonynak.

A vizsgálatok eredményei azt mutatják, a Molnupiravir más jelenleg ismert humán koronavírusok ellen is hatékony, de például a denevéreket fertőző vírustörzs ellen is.

Mellékhatásokat a páciensek mintegy felénél jelentettek, ezek azonban 90 százalékban enyhének bizonyultak. A gyógyszer klinikai tesztelése az Egyesült Államok mellett több országban, így Brazíliában, Kanadában, Izraelben, Németországban, Japánban, Nagy-Britanniában is több ezer ember bevonásával folytatódik.

A Molnupiravirt a kutatók eredetileg az influenza szövődményei ellen fejlesztették ki 2019-ben, a világra azonban időközben lecsapott a SARS Cov-2 koronavírus.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.