2023. május 15., 19:50

Nem drágult az áram Németországban az atomerőművek leállítása miatt

Nem drágult a villanyáram Németországban az utolsó atomerőművek április lekapcsolása miatt - állapította meg a szövetségi hálózati felügyelet a bajor tartományi közszolgálati médiatársaság egy hétfői beszámolója szerint.

villanyáram, magasfeszültség
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

A három utolsó atomerőmű április 15-i leállítása "rendkívül csekély" hatást gyakorolt a villanyáram nagykereskedelmi (tőzsdei) árára - mondta a BR-nek Barbie Kornelia Haller, a felügyelet helyettes vezetője.

Kifejtette, hogy a nukleáris energiára épülő áramtermelés kiesését "felülírták" más, erősebb hatások, mindenekelőtt a megújuló forrásokat kiaknázó áramtermelés szokásos tavaszi felfutása.

Ugyanakkor majd csak egy vagy két elteltével lehet pontos képet alkotni arról, hogy milyen következményekkel jár a három erőmű lekapcsolása, amely az utolsó lépés volt a atomenergia kivezetésének több mint tíz éve kezdődött folyamatában

- tette hozzá.

A BR összeállításában kiemelte, hogy az áram tőzsdei ára április közepe óta nem csupán nem emelkedett, hanem csökkent, de ez megszokott jelenség.

Európában a tél végével mindig olcsóbb az áram, mert több áramot lehet termelni vízenergiával, és a fűtési szezon végeztével Franciaországban lekapcsolnak sok régi típusú elektromos fűtő berendezést.

Ezzel függ össze az is, hogy Franciaország a tavaszi-nyári félévben mindig exportál áramot Németországba, az őszi-téli időszakban pedig importál.

Ezekre a hatásokra hívta fel a figyelmet napenergiával foglalkozó legnagyobb európai kutatóintézet, a freiburgi Fraunhofer ISE  (Fraunhofer-Institut für Solare Energiesysteme) elemzője, Bruno Burger, aki kiemelte, hogy Németország és Európa teljes áramtermeléséhez képest a három erőmű teljesítménye alig kimutathatóan csekély, az árakra pedig jóval nagyobb befolyása van az időjárásnak és a Németországgal szomszédos országok helyzetének.

Április 15-én a bajorországi Isar 2, a Baden-Württemberg tartományi Neckarwestheim 2 és  az Alsó-Szászországban működő Emsland atomerőművet állították le.

Németország ezzel felhagyott a nukleáris energia használatával.

Németországban a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa után határozta el az akkori, Angela Merkel vezette kormány, hogy szakítanak az atomenergiával, vagyis fokozatosan, bő tíz év alatt - 2022 végéig - leállítják mind a 17 atomerőművet, és az így kieső termelést hosszabb távon a megújuló forrásokra épülő energiatermelés kiterjesztésével pótolják.

Az utolsó erőművek leállítását az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggő földgázellátási feszültségek miatt halasztották el egy bő negyedévvel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.