HIRDETÉS

Nehéz éjszakák várnak a gyümölcstermesztőkre

hirek.sk 2017. április 20., 13:43
POZSONY. A szlovákiai gyümölcstermesztők a következő éjszakákon nem sokat alszanak majd, a hidegre fordult időjárás miatt kénytelenek a termést védelmezni – mondta Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szóvivője.

„Az ültetvényeken a következő két éjjelen 800-1000 ember dolgozik majd. Az ígéretesnek tűnő termés védelmére a gyümölcstermesztők először egy újdonságot, művileg létrehozott ködöt is használnak” – fejtette ki Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) szóvivője hozzátéve: paraffingyertyákkal egyes helyeken már a vasárnapról hétfőre virradó éjjel elkezdték növelni a hőmérsékletet.

Mint mondta, a lehűlés miatt egyes gyümölcstermesztők már a húsvéti ünnepek végén is fűteni kezdték a ligeteket. „Első éjszaka kis paraffingyertyákkal, kétharmados teljesítménnyel növelték a hőmérsékletet. A viharos szél azonban számukra jelenleg nem teszi lehetővé azt, hogy a fagyokkal szembeni harc során helikoptereket is használjanak” – tájékoztatott.

Holéciová szerint emiatt a termesztőknek más módszerekhez kell folyamodniuk, például idén első alkalommal ún. ködgenerátort is használnak. A speciális berendezésbe élelmiszeripari-kozmetikai glicerint tesznek, amelyből magas hőmérséklet hatására párafelhő keletkezik, amely 3-4 órán keresztül lebeg az ültetvény fölött.

„Egyetlen ilyen berendezéssel akár 20 hektáros ültetvényt is megóvhatunk. Azt a fák közé helyezzük, majd ködöt hozunk létre” – magyarázta a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Uniójának (OÚS) elnöke, Marián Varga.

A mesterséges köd és a paraffingyertyákkal történő fűtés együttes alkalmazásával sokkal hatékonyabbá válik a ligetek védelme, mert a hideg levegő a ködön át nem éri a fákat, egyúttal a levegő a fatörzsekhez helyezett gyertyák segítségével is felmelegszik.

Holéciová tájékoztatása szerint a gyümölcstermesztők termésüket másfajta módszerekkel is védelmezik. A fákra vizet permeteznek, így jég borítja be a fejlődő virágokat, amelyek folyamatos locsolás mellett 0 Celsius-fokon vészelhetik át a hideget. Ez a technológia azonban nagy vízfogyasztással jár, a termesztők néhány éjszaka alatt annyi vizet használnak el, amennyit az egész év során a csepegtetős öntözés során.

Egyelőre nem becsülik meg a károkat

A termesztők egyelőre nem beszélnek arról, mekkora lehet a kár. „A termés védelmére összpontosítunk, mert néhány nagyon kockázatos éjszaka előtt állunk. Bármit megteszünk annak érdekében, hogy megóvjuk az ígéretesnek tűnő termést” – szögezte le Varga.

Holéciová azt is megemlítette, hogy a tavaly áprilisi fagyok miatt a szlovákiai gyümölcstermesztőknek összességében csak 24 000 tonnányi termésük volt, pedig az átlagos években 55-60 000 tonna körül szokott alakulni. A hazai termesztők anyagi kára elérte a 17 millió eurót. „Az összegbe beleszámították a közvetlen és közvetett károkat, továbbá a fagy elleni védekezéssel összefüggő nagy kiadásokat is” – tette hozzá az SPPK szóvivője.

Forrás: Aktuálne.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS