2020. december 13., 19:09

Nagy érdeklődés mellett árvereztek el Erich Honecker-emléktárgyakat Németországban

A vártnál nagyobb, 120 ezer eurós bevétellel zárult egy online és telefonos árverés, amelyet Erich Honeckerhez, az egykori NDK utolsó pártállami vezetőjéhez köthető tárgyakból tartottak a németországi Kirchheim unter Teckben szombaton.

Erich Honecker
Fotó: Facebook / Erich Honecker GDR

A legmagasabb árat - 14 ezer eurót - az államfőknek járó Fehér rózsa-érdemrend lánccal nevű finn kitüntetésért fizették.

Nyolcezerötszáz euróért kelt el egy vitorláshajó-modell, amelyet a kuvaiti emírtől kapott ajándékba az egykori kommunista Kelet-Németország vezetője. A Stuttgart melletti településen mintegy 20 tárgyat bocsátottak áruba, köztük több érdemrend mellett egy autószászlót is.

Az árverés szervezője, Andreas Thies azt mondta, hogy elégedett az eredménnyel, a bevétel meghaladja a várakozásait.

Erich Honecker, a berlini fal megépíttetője 1994-ben halt meg Chilében. Röviddel a halála előtt egy nem németországi illetőségű férfinak adta el az élete során gyűjtött emléktárgyakat.

A gyűjtő, aki már maga sem fiatal, azért bocsátotta áruba a kollekciót, mert - mint mondta - családjában már senkit nem hoznak lázba a Honecker-relikviák.

A gyűjtemény zömét, köztük igen értékes tárgyakat, összesen 80 emléket, 2021 tavaszán bocsátanak árverésre.

A Honecker-relikviák egészéért még az aukció előtt egymillió eurót ajánlott egy érdeklődő,

de az ügylet meghiúsult, mert a német állami vagyonkezelő felvetette, hogy a tárgyak esetleg köztulajdont képezhetnek, és az adásvétel felfüggesztését kérte egy bíróságtól.

Az árverés szervezője azt mondta, hogy már nem vitatott a Honecker-relikviák tulajdonjoga, és fenntartja magának a jogot, hogy kártérítésért perelje a vagyonkezelőt a meghiúsult ügyletért.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.