cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. december 5., 15:23

Mutatjuk, melyek lettek Szlovákia legjobb kórházai! Vajon az önöké köztük van?

Ismét a rózsahegyi Központi Katonai Kórház – Egyetemi Kórház lett az ország legjobb állami kórháza. A regionális általános kórházak mezőnyében „megvédte elsőségét” a Kassa-Sacai Agel Kórház. Ez derül ki az INEKO immár kilencedszer megvalósított kórházértékeléséből. Ennek során főleg a 2019-2022 közötti adatokat hasonlították össze.

dunaszerdahelyi kórház
Fotó: Archívum

A legtöbbet az egészségügyi szolgáltatások minősége nyomta a latban, közölte Dušan Zachar, az INEKO igazgatója.

Az intézmény értékelte az orvosok műtéti tapasztalatait, a diagnózisok összetettségét, a betegek elégedettségét, a gazdálkodást és az átláthatóságot is.

Habár a legtöbb mutatóban javultak a kórházak, a számok még mindig nincsenek a pandémia előttiek szintjén.

Az egyetemi kórházak mezőnyében a közép-szlovákiaiak dominálnak. A rózsahegyi katonai kórházat a második helyen a besztercebányai Roosevelt Kórház követi. A harmadik helyen a szentmártoni, a negyediken a zsolnai kórház végzett. Robert Rusnák, a rózsahegyi kórház igazgatója elmondta, egyes klinikáikon egész Szlovákiából fogadják a betegeket, és arról ismertek, hogy alkalmazzák a robotsebészetet.

Az utolsó helyen végzett L. Pasteur Egyetemi Kórház fontosnak tartotta közölni, hogy a Covid ideje alatt a legtöbb beteget látta el, és elsőként épített ki oltóközpontot, valamint több ezer ukrajnai menekültet látott el az ottani háború kitörését követően. Sajnálják, hogy ezek a tényeket nem vették figyelembe a rangsoroláskor.

Ami a regionális általános kórházakat illeti, immár ötödször a Kassa-Sacai kórház vitte el a pálmát, de több keleti kórház is a legjobbak közé került. Az utolsó helyen a vágbesztercei kórház végzett.

Szépen helyt álltak, és a többnyire a középmezőnyben végeztek a magyarok lakta vidéken lévő egészségügyi intézmények is. A rimaszombati kórház a 9., a lévai a 12., a komáromi a 13., a dunaszerdahelyi a 17. a sorban. A rozsnyói kórház viszont csak a 29., a galántai pedig a 31. helyen végzett. A legnagyobb ugrást pozitív irányban a dunaszerdahelyi kórház könyvelheti el, hiszen tavaly még a 25. helyre értékelték, a lévai kórház pedig a 18. helyről küzdötte fel magát a 12.-re.

Ami az átláthatóságot illeti, a tekintetben a besztercebányai Roosevelt Kórházé az elsőség.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.