2023. március 9., 11:12

Mutatjuk, kik azok a diákok, akik kérvényezhetik a támogatást laptopra vagy táblagépre

A beruházási, regionális fejlesztési és informatizálási minisztérium új támogatási rendszert hirdetett iskolás korú gyermeket nevelő családok számára. Egyszeri, 350 eurós digitális hozzájárulást biztosítanak az általános- és középiskolai tanulók kiválasztott csoportjainak laptop vagy billentyűzetes táblagép vásárlásához.

laptop
Fotó: unsplash.com

A Digitális Tanuló projekt jelenleg már online elérhető, a regisztráció teljesen digitális, és részletes eljárás is van arra vonatkozóan, hogy a feltételek teljesülése esetén hogyan lehet hozzájutni ehhez a hozzájáruláshoz.

Négy csoport pályázhat

A digitális tanulásra alkalmas laptop vagy tablet vásárlásához nyújtott állami hozzájárulás elsősorban a lakosság anyagi rászoruló társadalmi csoportjainak, illetve alacsony és átlag alatti jövedelmű háztartások, valamint sajátos nevelési igényű tanulókat célozza. Jelenleg azonban a középiskola első évfolyamos tanulói is igényelhetnek hozzájárulást, mivel őket különösen érintette az online oktatás az elmúlt években.

Hozzájárulásra jelentkezhetnek:

 • elsőéves középiskolások (a 2022/2023-as tanévben),
 • anyagilag rászoruló háztartásban élő tanulók (a háztartás tagjainak jövedelme nem éri el a létminimum összegét),
 • azon tanulók, akiknek a tanácsadó és prevenciós intézménytől nyilatkozatuk van arról, hogy sajátos nevelési igényük a szociálisan hátrányos környezetben való fejlődésükből fakad,
 • tanulók, akik a mediánjövedelem 60%-át meg nem haladó háztartás tagjai (a jövedelem összegének igazolása, vagy keresőtevékenység elmaradásának igazolása, pl. munkanélküli személy igazolása alapján)

A fent említett csoportok valamelyikébe tartozó hallgatók jelenleg a digitalnyziak.sk portálon regisztrálhatnak, ahol a hallgató és a jogi képviselő adatait kell kitölteni. A minisztérium szerint ezen adatok ellenőrzése és a kérelem feldolgozása több napot is igénybe vehet.

A sikeres igazolásról üzenetben értesítik a hallgatót, amely után ugyanazon a portálon lehet kiválasztani, hogy a közeli szerződéses értékesítési pontok közül melyikben igényelhető a hozzájárulás.

A kínálatból egy konkrét készülék kiválasztása már a tanuló és törvényes képviselőjének feladata, de a készülék vásárlása már a képviselő, vagyis legtöbb esetben a szülő feladata.

Bármilyen kérdés, probléma esetén a tanulók és a szülők a hivatalos telefonos ügyfélszolgálathoz is fordulhatnak a 02/32 28 44 66-os telefonszámon.

Milyen gépet lehet vásárolni?

Mivel az eszközöket oktatásra szánják, meg kell felelniük bizonyos szabványoknak. 
Ezért a készüléknek rendelkeznie kell:

 • legalább 1366 x 768 pixel felbontású kijelzővel,
 • legalább egy fizikai port a perifériák csatlakoztatásához,
 • hardveres szlovák billentyűzet az eszköz részeként vagy az eszköz fizikai portjain keresztül csatlakoztatható, vagy vezeték nélküli billentyűzet,
 • kurzorvezérlő funkció, beépített vagy a készülék fizikai portjain keresztül vagy vezeték nélkül csatlakoztatható (egér, érintőképernyő, érintőpad stb.),
 • beépített kamera, hangszórók és mikrofon,
 • Wi-Fi kapcsolat funkció,
 • interfész a mobil adatszolgáltatásokhoz való csatlakozás lehetőségéhez - például beépített SIM-nyílás vagy modem csatlakoztatásának lehetősége 4G hálózathoz,
 • a készülékre telepített felhasználóbarát operációs rendszert kell telepíteni - annak legfrissebb, vagy újabb verziókra frissítést lehetővé tevő változata, lehetőség van szlovák nyelvre honosított, iskolai környezetben használt irodai szoftver (szoftver) csomag telepítésére is,
 • az eszköznek újnak kell lennie (2022-ben vagy később gyártott), legalább két év garanciával és legalább három évig garantált teljes körű gyártói támogatással (hardver és szoftver berendezések esetén)
 • az eszköznek képesnek kell lennie arra, hogy csatlakozzon az ingyenes és fizetős alkalmazások széles körben támogatott online terjesztési platformjához (beleértve az olyan alkalmazásokat, mint a viki.iedu.sk, Edupage és Slovensko.sk), és teljes mértékben használnia kell azokat.
Hogyan érkezik a támogatás?

A gyerekek és a szülők nem közvetlenül, hanem utalványon keresztül kapnak pénzt.

Amikor a jogi képviselő regisztrál a digitalnyziak.sk projekt honlapján, megtörténik az ellenőrzési folyamat, majd a szülő kap egy SMS-t egy megerősítő kóddal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.