Münchenben elkezdődött a hagyományos Oktoberfest sörfesztivál

ma7 2019. szeptember 21., 17:19

 Münchenben, ma délben az első söröshordó csapra verésével elkezdődött a 186.  Oktoberfest. Reggel óta tízezrek érkeztek a hagyományos sörfesztiválra, és október 6-ig további 6 millió vendég érkezésére számítanak. Valószínűleg ismét megisznak több mint hét millió liter sört, ami (hagyományosan) ebben az évben is kissé drágább, mint egy évvel ezelőtt.

Fotó: Tasr

A hagyomány szerint a müncheni polgármester, Dieter Reiter a Schottenhamel család nagy fesztiválsátrában verte csapra az első hordót. Két ütés után a csapot egy fából készült kalapáccsal ütötte a hordóba, és felkiálthatott: "O'zapft is!" (Csapra verve!)

Reiter következő ünnepélyes kötelessége a bajor kormány vezetőjével, Markus Söderrel való koccintás volt. A szomjas látogatóknak még 12 puska lövésre kellett várniuk, miután összesen140 helyen megindíthatták hivatalosan is a csapokat, és a sörök elkezdtek gyarapodni a vendégek asztalán.

Fotó: Tasr

Ma reggel óta kellemes és napsütéses időben több tízezer ember találta meg a Theresienwiese-t (Terézia-tér). Olyan sok látogató volt, hogy  az Oktoberfest hivatalos kezdete előtt néhány fesztiválsátor már nem tudott több vendéget befogadni. Akik kinn maradtak,  délelőtt élvezhették a zenekarok és a feldíszített autók ünnepi menetét. A látogatók nagy része hagyományos ruházatba érkezett – a nők élénk színű csíkos dirndl-kben és férfiak bőr nadrágban.

Fotó: Tasr

Ebben az évben a 10,80 és 11,80 EUR között kérnek egy liter sörért. Tavaly a hagyományos müncheni pincék, az Augustiner, Paulaner, Spaten, Löwenbräu, Hacker-Pschorr és Hofbräu aranyszínű italának ára 10,70 és 11,50 között mozgott. A sör mellett emelkedtek az üdítőitalok árai is. Egy liter asztali víz 8,87 EUR (tavaly 8,72 EUR), a limonádé pedig 9,56 EUR (tavaly 9,27 EUR) kerül.

Az ilyen áremelkedés a világ legnagyobb sörfesztiválján szinte már hagyományosnak tekinthető.

A szigorú biztonsági intézkedések az utóbbi években is megszokottá váltak. Ebben az évben a teljes fesztivál területét elkerítették. A bejáratnál a látogatókra ellenőrzés vár, amelyeken keresztül például hátizsákkal, nagy táskával, és az új rendelkezések szerint még elektromos robogóval sem lehet átjutni. A biztonságot 49 kamera és 600 rendőr ellenőrzi.

A Theresienwiese-be 16 nagy és 22 kis sátor települt, valamint számos mobil bár és üzlet árulja a híres pereceket, bratwurstot (grillezett fehér bajor kolbász) vagy grillezett csirkét. A legnagyobb sátor tízezer ülő vendéget tud fogadni.

Fotó: Tasr

Az Oktoberfest idei újdonsága az első olyan fesztiválsátor, amely klíma-semleges. A működtetése során széndioxid-kibocsátás keletkezik, viszont a Kuffler család ezt azzal kompenzálja, hogy az éghajlatvédelmi programokhoz járul hozzá, amelyek a CO2-kibocsátás azonos mértékben csökkentik.

Új látnivaló egy 90 méter magas körhinta, amely ötvözi a májusfa stílusát és a virtuális valóságot, lehetővé teszi a látogatók számára az "időutazást".

A sörfesztivál kezdete, amely fokozatosan vált óriási kereskedelmi vállalkozássá (1,2 milliárd eurós bevételre számítanak), 1810 októberéig nyúlik vissza, amikor Lajos bajor koronaherceg és Tereza Saxony-Hildburghausen  esküvőjük után, lóversenyt szerveztek a bajor lakosok számára, egy München mögötti réten. Az esemény annyira sikeres volt, hogy elkezdtek rendszeresen októberi ünnepségeket (Oktoberfest) tartani. A nevét akkor is megtartotta, amikor a szervezők a melegebb időjárás miatt szeptember elejére tették a fesztivált.

Képgalériánk:
Fotó: Tasr

Forrás: CTK, HNonline
0 HOZZÁSZÓLÁS