HIRDETÉS

Mongólia is belépett az űrhatalmak klubjába

hirek.sk 2017. április 20., 10:17
ULÁNBÁTOR. Mongólia felbocsátotta első műholdját szerdán, a távközlési célokat szolgáló űreszköz indítása részét képezi az ázsiai ország új technológiákat felhasználó erőfeszítéseinek, hogy nyersanyagfüggő gazdaságát diverzifikáltabbá tegye.

A mongol parlament hivatalos honlapján közzétett videó szerint a Mongol Sat-1 nevű, 1227 megahertzen működő műhold segít majd a kelet-ázsiai ország televíziós műsorszórásának, internetes és telekommunikációs szolgáltatásainak a kiszélesítésében.

A műholdat az Asia Broadcast Satellite (ABS) telekommunikációs és internetszolgáltató vállalattal kötött partnerség keretében indították.

"A projekt, amely több mint 10 éve indult, végre beteljesedett. Ez történelmi előrelépés, és büszkék vagyunk, hogy Mongólia felbocsátotta első műholdját az űrbe" - jelentette ki Miegombín Enhbold, a mongol parlament házelnöke. Enhbold szerint a műholdat űrből történő kutatási célokra, így a többi között a térképészetben, illetve a természeti katasztrófákra való felkészülésben is felhasználják majd.   

Mongólia korszerű technológiákra támaszkodva próbálja egymással összekötni távoli, nehezen hozzáférhető térségeit, és ebben az igyekezetében tucatnyi televíziós műsorszolgáltatót indított el az elmúlt évtizedben.   

A mobiltelefonok szintén nélkülözhetetlen részeivé váltak Mongólia hagyományos életmódot folytató nomád pásztorai mindennapjainak, hozzáférést biztosítva a távoli települések lakóinak a bankszolgáltatásokhoz, illetve az időjárás figyelmeztetésekhez.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS