Mongol migránsokat fogtak el a magyar-ukrán határnál

hirek.sk 2017. november 08., 18:57
TARPA. Hat mongol állampolgárságú határsértőt és az őket segítő embercsempészeket fogtak el a rendőrök a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpánál szerdán - közölte a rendőrség honlapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság.

A tájékoztatás szerint a járőrök hajnalban a község külterületén fogták el a magukat mongol állampolgárnak valló négy férfit és két nőt, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni.

A rendőrök az illegális migránsokat előállították a közeli beregsurányi határrendészeti kirendeltségre. Rövid idővel később a beregsurányi magyar-ukrán közúti határátkelőhelyen jelentkezett belépésre egy magyar rendszámú személygépkocsival két, szintén mongol állampolgárságú férfi, gépkocsijukban több, női holmit tartalmazó hátizsákot találtak az ellenőrzést végrehajtó rendőrök. Gyanújuk szerint a két külföldi férfi nyújtott segítséget a korábban Tarpánál elfogott mongoloknak az államhatár illegális átlépéséhez.

A két férfival szemben a megyei rendőr-főkapitányság embercsempészés elkövetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást - olvasható a www.police.hu oldalon.

Bakondi: mindennapossá váltak a migráció negatív hatásai

Európában mindennapossá váltak a 2015 óta tartó migrációs folyamat negatív hatásai - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Bakondi György kifejtette, az elmúlt két évben csak Németországba két millióan érkeztek, Európában pedig 9 ezer terrorcselekményt akadályoztak meg, miközben összesen 27 terrortámadásban több mint 330-an vesztették életüket és 1300-an sérültek meg.   

A migráció negatív hatásai Magyarországot is érintik - hangsúlyozta a főtanácsadó, példaként említve, hogy a közelmúltban két magyar kamionsofőrt is késsel fenyegettek, egy Mohács melletti autópálya-pihenőben pedig magyar fiatalokat támadtak meg. Ezek közül a cselekmények közül egy is elegendő lenne ahhoz, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálja eddigi migrációs politikáját - jelentette ki Bakondi György, hozzátéve, a magyar kormány eközben következetesen érvényesíti a biztonságot szolgáló intézkedéseket, jogszabályokat a magyar és európai polgárok védelme érdekében.

A főtanácsadó közölte, a legtöbb veszélyt jelentő migráns a szalafizmus követője, akiknek a száma idén meghaladta a 10 ezret. Kitért arra is, hogy terrorizmus előkészületének gyanúja miatt 705 iszlamistát tartanak állandó megfigyelés alatt, további 1800-at pedig potenciális elkövetőként tartanak számon.

Bakondi György tájékoztatása alapján az is veszélyt jelent, hogy brit belügyi források szerint 56 ezer az ország elhagyására kötelezett külföldi személy tartózkodási helyéről nem tudnak a hatóságok, míg Németországban 30 ezer elutasított menedékkérőről nem találnak.  Eközben "Dániában tarthatatlan a migránsbandák háborúja" - fogalmazott, hozzátéve, ezért ott a kormány külön akciótervet tett közzé és arra kéri a lakosságot, hogy sötétedés után ne menjenek be a bevándorlók lakta városrészekbe.

Bakondi György közölte azt is, hogy a biztonságra kockázatot jelentő személyek érkezése a balkáni útvonal lezárására tett erőfeszítések ellenére sem szünetel, a Földközi-tengeren ugyanis idén több mint 150 ezer migráns érkezett Európába, közülük 113 ezren Olaszországban, 24 ezren Görögországban, 18 ezren pedig Spanyolországban értek partot.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS