2019. szeptember 30., 12:54

Mit tehetünk a lakásunkba beköltözni akaró poloskák ellen?

Azt, hogy megérkezett az ősz, a barna színű mezei poloskák, közismertebb nevükön büdös bogarak inváziószerű megjelenése is jelzi. Nem kis bosszúsággal fedezzük fel őket az ablakpárkányokon, a balkonon, a szúnyoghálón, vagy éppen a függönyön. Érzik a hideget, keresik a menedéket és a legapróbb résen keresztül is bejutnak otthonainkba. Tavasszal pedig ugyanazon az útvonalon keresztül próbálnak távozni, amelyen jöttek.

mezei poloska-büdös bogár
Fotó: pixabay.com

A mezei poloska azon kívül, hogy nem éppen szép látvány lakásainkban és veszély esetén, például, ha megfogjuk, bűzös váladékot enged ki magából, teljesen ártalmatlan. Semmilyen kárt nem okoz, meleg lakásainkban kizárólag csak áttelelni akar.

Összefogdosásuk helyett – mely néha bizony reménytelen vállalkozásnak tűnik – inkább arra fókuszáljunk, hogyan előzzük meg lakásba jutásukat, mégpedig a lehető legkörnyezetbarátabb módon.

Első hallásra azt gondolnánk, hogy a szúnyogháló elegendő védelmet biztosít ellenük, de azok szinte sosem zárnak tökéletesen, és a poloskának elég egy kicsi rés is ahhoz, hogy bejusson. Nagy előszeretettel költöznek be az erkélyeken keresztül is.

Ezért nézzük át alaposan, hogy a nyílászárók körül milyen apró rések vannak és zárjuk, tömjük el előlük a bejutási útvonalakat.

Egyes vélemények szerint a poloska, mely tavasszal és nyáron zöld színű, ősszel vált barnába, kedveli a sárga, a zöld és barna színeket. Ezért, ha ilyen színű a házfalunk, az erkélyünk, nagyobb eséllyel számíthatunk inváziójukra.

Tuti tippek a betolakodók ellen

Ha nem akarjuk, hogy a büdös bogarak nagy számban költözzenek be otthonainkba, próbálkozhatunk néhány trükkel.

Lehet, hogy éppen a fokhagyma spray válik be. Fél liter vízbe keverjünk el 4 teáskanál szárított fokhagymaport, pár óráig hagyjuk állni, majd töltsük virágpermetező flakonba. Az oldattal permetezzük le a párkányokat, a nyílászárók környékét és azokat a területeket, amelyeket gyakrabban látogatnak a bogarak. A kellemetlen fokhagymaszag állítólag távol tartja a betolakodókat.

Sokaknál bevált trükk az ecetes-szódabikarbónás oldat, amit szintén vízhez adva, virápermetezőbe téve használhatunk. Töltsük fel a flakont félig langyos vízzel, tegyünk bele egy kávéskanál szódabikarbónát és fél kávéskanál ecetet. Jól rázzuk össze, hogy a szódabikarbóna feloldódjon, és már kezdődhet is a bejutási pontok befújása.

Vannak, akik a mentás poloskairtóra esküsznek, amihez fél liter vízbe 10 csepp mentaolajat kell csepegtetni, vagy két teáskanál őrölt mentalevelet kell adni.

Kipróbálhatjuk a patikában kapható teafaolajat is, amiből nagyjából 60 cseppet kell elkeverni fél liter vízben, majd a poloskák által gyakran látogatott helyeket és kedvelt bejutási útvonalakat bespriccelni vele.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.