magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2019. október 6., 12:37

Mit mutassunk meg, és mit takarjunk?

Különös belegondolni, hogy mennyit változott az emberek ingerküszöbe a divatot illetően. Ha visszagondolunk egy-két évszázadra, láthatjuk, hogy egykor már az is polgárpukkasztónak minősült, ha bizonyos eseményeken egy hölgy megvillantotta a bokáját.

Divatos
Galéria
+3 kép a galériában

Ma már egyre inkább megszokottá vált, hogy a hírességek szinte napi szinten sokat mutató ruhákban jelennek meg a vörös szőnyeges eseményeken, de gyakran az utcán, a hétköznapokban is megragadják az alkalmat, hogy megmutassák a bájaikat. Bár az indokolatlan magamutogatást valószínűleg egy átlag munkahelyen nem díjaznák, sőt egy kisvárosban furcsa pillantások kísérnék, a divat az elmúlt pár évben mégis merészebb lett.

Az írott és íratlan szabályok még mindig a királyi családokra a legjellemzőbbek. A legismertebb az angol királyi család. Ők a mai napig a protokoll szerint öltözködnek és viselkednek. A család fiúgyermekei például serdülőkorukig nem viselhetnek hosszú nadrágot, hiszen az csak az érett férfiaknak jár. A nők öltözködése is szabályokhoz kötött, de tény, hogy rengeteget lazult. Ma már a hercegnék ugyanúgy viselhetnek farmernadrágot, laza ruhákat, mint bárki más. Ez pedig lehetővé teszi, hogy korunk divatdiktátorai legyenek.

Mi vulgáris, és mi nem sérti a jó ízlés határait?

A kifutókon látott szetteket teljes mértékben átvenni szinte lehetetlen, hiszen olyan merész összeállításokkal találkozunk, amelyek senki ruhatárába nem illenek. Egy-egy jól megválasztott darab azért használható lehet, így érdemes figyelni a kifutók kínálatát. Már nem lepődünk meg azon, hogy a mellvillantás teljesen természetessé vált a divatban. Nem kell messze mennünk, vessünk például egy pillantást a magyar tervező, Kiss-Juhász Fábián kreációjára. A fiatal művész egy női mellek lenyomatát visszaidéző fűzőt álmodott meg, ami olyan népszerűvé vált külföldön, hogy maga Christina Aquilera is azt viselte a lemezborítóján.

Ez a vonal pedig azt támasztja alá, hogy a nőiség megjelenítése nem számít többé tabunak. A hétköznapokon is egyre több nő gondolja úgy, hogy nincs szüksége melltartóra. Ez persze nem jelenti szükségszerűen azt, hogy túl kihívóan öltözködnek, csupán nem takargatják magukat fölöslegesen. A hírességek körében a mellbimbó kivillantása is népszerűvé vált, ami még több szabadságot ad a nőknek. Természetesen a mellvillantásnak is rengeteg fajtáját produkálják a merész celebek, s ezeket nem biztos, hogy le kell koppintani.

Elegáns a meztelenruha?

A meztelenruhák fogalma is a vörös szőnyegen fogant meg, hiszen gyakran láthattunk álomszép ruhakölteményeket nívós eseményeken, amelyek átlátszó anyagból készültek, elegánsak, mégis merészek. Annak ellenére, hogy találkozhatunk szinte semmit sem takaró meztelenruhákkal, léteznek olyanok is, amelyek kiemelik az alakot, és mégis ízlésesek a maguk sejtelmességével. A második kategóriába tartozó darabok akár szalagavatóra, esküvőre, vagy más komoly alkalomra is megfelelnek.

A cicanadrág örök kérdése

Vannak olyan ruhadarabok, amelyekkel érdemes vigyázni. Ilyen például a kényelmes, de sokakban vegyes érzelmeket keltő cicanadrág, amelyet néhány ruhadarabbal nem jó kombinálni. A cicanadrágot alapvetően sportolásra találták ki, ezért bűn elegáns darabokkal és finom anyagokkal (csipke, selyem) viselni. A hideg évszakokban az is gyakori, hogy szinte már úgy érezzük, a szoknya vagy ruha alá nem elég a harisnya, de akkor se jusson eszünkbe cicanadrágot húzni alájuk, hiszen ahogy mondani szokták, a leggings nem nadrág és nem is harisnya!

Ha pedig már itt tartunk, elevenítsük fel azt is, miért nem érdemes a nadrágot helyettesíteni vele. Elsősorban azért, mert erős nappali fényben a legtöbb cicanadrág átlátszó. Még akkor is, ha ezt otthon a tükör előtt nem látjuk. Másrészt egy rövid pólóval, vagy magas sarkú cipővel minden, csak nem bizalomgerjesztő. Ha cicanadrágról van szó, maradjunk a laza, fenék alá érő felsőnél, sportcipőnél.

Alsónemű az utcán

Amikor 1996-ban Diana hercegné hálóingben érkezett meg a Met-gálára, sokakat felháborított, a legtöbben azonban zseniálisnak tartották a hercegné merészségét. Az eredetileg alváshoz használatos darabok azóta egyre elterjedtebbé váltak utcai viseletként is.

Ha még tovább megyünk az alsóneműk irányába, azt is láthatjuk, hogy a csipkés melltartó, azaz a bralette kivillanása a ruha alól nem számít divatbakinak. Ha a megfelelő darabot választjuk, kifejezetten vagány.

Hol kell betartani a szabályokat?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy most már divat címszó alatt bármit felvehetünk? Természetesen még mindig vannak események, amelyeken érdemes betartanunk a szabályokat, hogy ne tűnjünk polgárpukkasztónak. Ilyen például az esküvő, ahol vendégként nem árt odafigyelnünk az öltözékünkre. Elsődleges szempont, hogy ne akarjuk lepipálni a menyasszonyt, de ne is értékeljük alá a nagy napot azzal, hogy alulöltözötten érkezünk. A piros és a fehér a menyasszony színe, így azt lehetőleg kerüljük. A túldíszített, csipkés darabokat is érdemes elfelejteni, akárcsak a kihívó, túl rövid, vagy túl mélyen dekoltált ruhát. Ha biztosra akarunk menni, válasszunk visszafogott, romantikus, pasztell árnyalatú darabot.

(bk)

Megjelent a Magyar7 2019/40.számában.

Divatos
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.