Mindenkinek a magáét – csodálatosan hülye baki az orosz IKEA-tól

Pomichal Krisztián 2019. szeptember 25., 14:58

Az IKEA orosz leágazásának sikerült véletlenül egy nácik által (is) használt szlogennel népszerűsíteniük legújabb reklámkampányukat. Az ilyesmire igen érzékeny orosz társadalom természetesen nem kicsit kiakadt, a bútoróriás nem győz szabadkozni az eset után.

Fotó: wikipedia.com

Mindenkinek a magáét” vagy ha úgy tetszik, „kinek, mi jár”. Így szól a svéd bútorgyár új kampányának jól hangzó szlogenje. A klasszikus görög jogból átvett idézet, a „Suum cuique” szabatos fordításban körülbelül annyit tesz, ki-ki érdemei szerint kapja meg a maga feladatát, jutalmát, büntetését. Platón a Köztársaság című művében ekképpen magyarázza a mondás lényegét:

minden állampolgárnak saját képességei szerint kell szolgálnia a köztársaságot, és a közös javakból és jogokból is így kell részesülnie.

Tulajdonképpen nincs is ezzel a gondolattal semmi baj. Bátran kapja meg mindenki a neki járó ócska farostlemezből készült IKEA-s komódot vagy dohányzóasztalt. Reklámszlogenként sem hangzana rosszul, ha pár évtizeddel korábban a történelem (egyik) legpusztítóbb diktatúrája nem használta volna fel saját céljaira.

A gond ott van, hogy az IKEA marketingesei nem tudták, hogy e latin szólás német átfordítása (Jedem das Seine) a buchenwaldi koncentrációs tábor egyik kapuján fogadta a Harmadik Birodalom által ellenségnek kikiáltott szerencsétlenek százezreit.

A táborban, annak 1937-es alapításától ’45-ös felszabadításáig körülbelül 250 ezer ember fordult meg, ötödük soha sem tért már haza.

Az egészben a legmegdöbbentőbb, hogy nem az IKEA az első nagy cég, amelyik megégeti magát ezzel a szlogennel. Egy évtizeddel korábban az Exxon és a Tchibo közös kampányban ugyanezzel a jelszóval próbálta rábírni a német (ráadásul…) sofőröket a benzinkutas kávéfogyasztásra, később pedig olyan vállalatóriások, mint a Burger King vagy a Nokia is kénytelen volt sűrű bocsánatkérések mellett leállítani a hasonló szlogennel futó kampányokat.

Úgy látszik a marketing szakmában is igaz, amennyiben nem tanulunk a történelemből, arra kárhoztatunk, hogy megismételjük azt.

0 HOZZÁSZÓLÁS