2021. szeptember 21., 07:36

Milyen mellékhatásokkal jár a harmadik oltás? Kell-e aggódnunk?

Már Szlovákiában is elérhető a koronavírus elleni harmadik oltás. Az oltóanyag harmadik adagját azok kaphatják meg, akik esetében már legalább nyolc hónap eltelt azóta, hogy megkapták a vakcina második adagját. A harmadik adag oltást elsőként az egészségügyi dolgozók, a szociális intézmények alkalmazottai, illetve az oktatásügyben dolgozók és a 60 évnél idősebbek kaphatják meg.  

koronavírus védőoltás
Fotó: freepik.com

Izraeli, több ezer, harmadszor is oltott személy beszámolói alapján fölösleges a félelem a harmadik szúrástól - írja az EgészségKalauz.

A harmadik oltás mellékhatásai

Úgy tűnik, a veszélyeztetett csoportokba tartozóknál, így például az időskorúaknál és a gyenge immunrendszerűeknél a harmadik oltás felvétele hozzájárulhat ahhoz, hogy a fertőzéssel és a súlyos megbetegedéssel szembeni kockázat csökkenjen.

A védőoltás azonban, legyen szó bármilyen technológiával gyártott oltóanyagról, szükségszerűen mellékhatásokkal járhat együtt,- több vagy kevesebb, enyhébb vagy súlyosabb mellékhatással.

Több vagy kevesebb mellékhatással jár a harmadik oltás, mint a második?

USA-beli szakemberek korábban úgy nyilatkoztak, a Covid-19 oltási sorban való előrehaladás a (súlyos) mellékhatások fokozott megjelenéséhez vezethet. Vagyis, úgy vélték, hogy a harmadik oltás több panaszt idézhet elő, mint a második vagy az első oltás.

Volt olyan kutató is, aki szerint a harmadik adag sem lesz „rosszabb”, mint a második volt, ha a mellékhatásokat tekintjük. A Moderna-vakcina harmadik, ún. booster adagjával kapott kezdeti tudományos eredmények is erre utaltak: az antitest-válasz jelentős, miközben a mellékhatások hasonlóak a második dózist követően tapasztalthoz.

Kép forrása: TASR

Mit mondanak azok, akik már a 3. oltáson is túl vannak?

Izraelben a 60 év felettiek felvehetik a harmadik védőoltásukat. Ott ez gyakorlatilag minden esetben egy, a két korábbi Pfizer oltást követően beadott harmadik Pfizer vakcinát jelent. Egy kérdőíves megkérdezés részeként 4500-an be is számoltak arról, hogy milyen mellékhatásokat tapasztaltak/tapasztalnak.

Az adatok szerint, akik megkapták a 3. Pfizer oltásukat, a harmadik mRNS-adagot követően hasonló vagy kevesebb mellékhatást tapasztaltak, mint a második Pfizer-védőoltás felvételét követően.

  • A válaszadók 88 %-a a harmadik oltás felvételét követő napon ugyanúgy vagy jobban érezte magát, mint a második oltás felvétele után.
  • A választ adók 31 %-a mindössze néhány mellékhatásról számolt be, amik között a leggyakoribb az injekció beadása helyén tapasztalt fájdalom volt.
  • 0,4 % nyilatkozott úgy, hogy a harmadik oltás után légzési nehézségei voltak, és 1 % mondta azt, hogy orvosi kezelést vett igénybe a harmadik adag felvétele után jelentkező egy vagy több mellékhatás miatt.

Noha még nem rendelkezünk hosszú távú kutatásokkal a harmadik, emlékeztető adag hatékonyságáról és biztonságosságáról, a 60 év feletti személyek személyes kockázatkezelése szempontjából ezek az eredmények az immunizálás előnyei mellett szólnak - foglalta össze a kutatás eredményeit egy izraeli szakember.

Megosztás
Címkék