2022. szeptember 12., 12:36

Milyen lesz a tél? Nem mindegy, mikor kell majd befűtenünk

Az energia- és gázárak rohamos emelkedése mellett, nem mindegy senki számára, hogy mikor kezdődik az idei fűtési szezon.

Fotó: TASR

Bár még alig kezdődött el az ősz, és mindenki a vénasszonyok nyarát várja, sokan már most azon aggódnak, hogyan vészelik majd át a telet. Tavaly az ország északabbra fekvő városaiban kapcsoltak be először a radiátorokat. Zsolnán szeptember 17-én, néhány nap múlva Kassán. Pozsonyban pedig szeptember 22-én, írja a tvnoviny.sk portál.

A fűtést akkor kezdik meg a lakásokban, amikor két egymást követő napon 13 fok alá süllyed a levegő hőmérséklete.

A lakóházakban a tulajdonosok maguk kapcsolják be a fűtést, amikor akarják. Hogy idén mikor fordítjuk majd el először a radiátorokon a szelepeket, nehéz megbecsülni. A tvnoviny.sk portál időjósokat és az időjárás változásait régóta megfigyelő laikusokat faggatott arról, szerintük, mire számíthatunk az idén.

Van, aki a hagyma héjából következtet az időjárásra.

Ivanov úr már 30 éve eszerint készül a télre, most azt állítja, nem lesz túl hideg a telünk, mert a hagyma héja vékony, a vöröshagymáé azonban vastagabb, ami viszont arra utal, mégiscsak hideg telünk lesz. Most légy okos, Domokos! A meteorológusok bátrabban nyilatkoznak az időjárás-előrejelzés terén.

Szerintük már novemberben beköszönt a tél, és hidegebb lesz, mint a korábbi években - de szerencsére nem nálunk.

Előrejelzéseiket a  La Niña jelenségre alapozzák, ez egy óceáni jelenség, amely hideget hoz az északi féltekére. A szlovákiai szakemberek szerint azonban a mi telünket ez nem fogja befolyásolni.

„Valószínűbb, hogy olyan telünk lesz, amely során túlnyomóan a szokványosnál melegebb időszakok váltakoznak majd a rövidebb, helyenként erősebb fagyos időszakok" - véli Pavol Faško klimatológus. A jelenlegi becslések szerint inkább a tavalyihoz hasonló télnek nézünk elébe.

Lehet, hogy az idei tél egyes időszakaiban magasabb fogyasztással kell számolni, másrészt lesznek olyan időszakok, amikor nem lesz olyan nagy a fogyasztás. Mert szokatlanul meleg lehet”

– teszi hozzá a klimatológus, mi meg csak bízhatunk abban, amit jósol.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.