2020. május 22., 18:00

Milyen anyagból készüljön a szájmaszk?

Különböző anyagú maszkok hatékonyságát vizsgálták a finnek.

Szájmaszkok
Illusztráció
Fotó: Facebook

A védőmaszkok hatásosságát vizsgálta a Finn Technikai Kutatások Központja abból a szempontból, mennyire eresztik át a koronavírus molekuláját. Kiderült, hogy a poliészter maszk kétszer hatásosabb a pamutnál. Ugyanakkor mindkét anyag messze van a professzionális használat lehetőségétől.

A maszkok többsége lelassítja, megszűri a kibocsátott mennyiséget, de nem tartja vissza a vírust. Épp ezért szükséges a higiénia intézkedések és a távolságtartás.

A vizsgálat kiderítette azt is, hogy a vízállóképesség miatt a poliészter maszkok sokkal hatásosabbak, mint a pamutból készültek. A pamut a molekulák mintegy 20-30 százalékát tartja vissza, míg a poliészter 40-50 százalékot. A vizsgálatokat vezető professzor azt mondta, a választás, ki milyen maszkot visel, mindenki egyéni felelőssége, de fontos, hogy olyant hordjanak, amely nem zavarja a légzést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.