2023. április 12., 14:00

Mikor köteles a cég üdülési hozzájárulást adni és mennyit?

Az a munkáltató, akinek több mint 49 alkalmazottja van, köteles azok számára üdülési hozzájárulást adni, amennyiben legalább 24 hónapja megszakítás nélkül dolgoznak nála. Mégpedig a kiadások 55 százalékának mértékében. A hozzájárulást az alkalmazottnak kérvényeznie kell és legfeljebb 275 eurót kaphat egy évben.

üdülés
Fotó: Pixabay

Az az alkalmazott, aki rövidített munkaidőben dolgozik, kevesebb hozzájárulást kap, ahhoz mérten, amennyivel rövidebb ideig dolgozik.

Az a munkaadó is adhat üdülési hozzájárulást alkalmazottainak, ahol 50-nél kevesebben dolgoznak.

A munkaadó dönthet úgy, hogy az üdülési hozzájárulást üdülési csekk formájában adja az alkalmazottjának. Ilyen esetben az utalványt kiadóval való szerződés értelmében a közvetítésért maximum 3 százalékos közvetítői díj számolható fel az üdülési csekk értékéből.

Mik azok a kiadások, amire az alkalmazott költheti az üdülési hozzájárulást?

- az utazással és elszállásolással kapcsolatos szolgáltatások – legalább kétnapos szállással

- üdülési csomag, ami tartalmazza a legalább kétnapos szállást és az étkeztetési szolgáltatásokat

- kétnapos szállás Szlovákia területén, aminek része lehet az étkeztetés

- iskolai szünetekben szervezett több napos tevékenység az alkalmazott gyermeke számára, amennyiben a gyermek alapiskolát vagy középiskolát látogat. Az alkalmazott gyermekének számít a gyámsága alatt álló gyermek is, de az örökbefogadásra váró, általa nevelt gyermek, vagy a vele egy háztartásban élő gyermek is.

Indokolt kiadásnak számít az alkalmazottnak a feleségére, saját gyermekére, nevelt gyermekére és vele egy háztartásban élő gyermekre fordított kiadásai, akik részt vesznek az üdülésen.

Ha az üdülési hozzájárulást nem üdülési csekk formájában nyújtották, az alkalmazott az üdülés befejeztét követő legkésőbb 30. napig köteles bemutatni a számviteli bizonylatokat (számlákat). A munkaadó az üdülési hozzájárulást a számlák bemutatást követően a legközelebbi fizetési időpontban kifizeti, hacsak nem egyezik meg máshogy az alkalmazottal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.