2022. május 6., 16:26

Mikor használhatják végre megszerzett tudásukat a szülész asszisztensek?

A szülésznők vagy bábák régen nagy tiszteletnek örvendtek, hiszen orvosok híján ők voltak azok, akik a gyermeket a világra segítették és ellátták tanáccsal a kismamákat. Később, amikor a szülések már kórházban történtek, szerepük és megbecsülésük csökkent. Munkájukra és kompetenciáikra azonban a mai világban is szükség van, erre figyelmeztetett a szülészasszisztensek nemzetközi napja kapcsán a Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarája (SKSaPA).

szülés - újszülött
Fotó: pixabay.com

A kamara nehezményezi, hogy a komplikációmentes szüléseknél az orvosok dominálnak, holott azok levezetését a szülésznők is elvégezhetnék. Mivel zömében kórházakban és nőgyógyászok mellett dolgoznak, ezért döntéshozatali önállóságuk korlátozva van, mondta Iveta Lazorová, a kamara elnöke.

Ennek pedig az a következménye, hogy csökken az érdeklődés a szülész asszisztensi szakma iránt. Nem lehet összehasonlítani a szlovákiai szülésznők és az EU-ban dolgozó kollégáik kompetenciáinak gyakorlását.

Rámutatott arra is, hogy a normális terhességű kismamákról, a friss édesanyákról és gyermekeikről a szülészasszisztenseknek kellene gondoskodniuk. Ennek persze az is feltétele, hogy az egészségügyi biztosítók fizessenek ezekért a szolgáltatásokért. Ezen a téren kisebb elmozdulások már vannak pozitív irányba..

A szülésznőknek olyan kompetenciáik vannak, amelyeket képesek alkalmazni a gyakorlatban is, vagyis segíteni és vezetni tudják a nőket a szülés előtti időszakban, a szüléskor és a szülést követő időben. Érthetetlen számunkra, hogy évekig kell harcolnunk, tárgyalnunk és a változások szükségességét hangsúlyoznunk annak érdekében, hogy a szülészasszisztensi gondoskodás olyan színvonalra kerüljön, amilyet megérdemel”

– mondta Lazorová.

Hogy szép legyen a szülésélmény

Egy több mint 30 éves gyakorlattal rendelkező szülésznőt is megkérdeztünk munkájáról, aki elmesélte, az évtizedek során sok minden változott. A várandós anyukák sokszor nem érzik meg, mikor kezdődik el a szülés, a legkisebb hasfájással is bemennek a kórházba. Van, akit háromszor is felvesznek, mire megszüli a babáját.

Sokukból mintha hiányozna az anyai ösztön is, meg sem tudják fogni az újszülöttet, lehet, hogy ők gyermekkorukban nem is babáztak… Szinte üdítően hat, amikor látnak egy-egy olyan kismamát, aki teljes természetességgel tudja mellre tenni, megszoptatni, magához ölelni és ringatni gyermekét.

Úgy vettem észre, hogy azok a kismamák szülnek meg a legkönnyebben, ahogy a nagykönyvben meg van írva, akik már erősebb fájásokkal érkeznek és követik tanácsainkat, megtanulják, hogyan kell lélegezni a fájások alatt, hogy azok elviselhetőbbek legyenek. Akik együttműködnek velünk és az orvossal, azoknak szép szülésélményük lehet. Manapság azonban sokszor a kamerázás a lényeg, nem a pillanat megélése a szülés után”

– mondta.

lévai szülészet
Fotó:  pixabay.com

Mesélt arról is, egyre többen kérnek érzéstelenítőt, mert nem akarnak szenvedni, de erre a Covid alatt nem mindig volt mód, mert az altatóorvosok másutt teljesítettek szolgálatot. És előrehaladott szüléseknél nem is jöhet szóba. A császármetszések száma is magas.

Amit nagy veszteségnek érzek az az, hogy a szülésznők már nem járnak ki a gyerekágyas anyákhoz, hogy segítsék őket a szoptatásban, a baba ellátásában. Pedig ők azok, akik hasznos tanácsokat adhatnának a szülés utáni hegek gyógyítását illetően is. Az édesanyák valaha teljes bizalommal fordulhattak hozzájuk”

– mesélte.

Ami pedig a szülésznők átlagéletkorát illeti, az szerinte is magas. Sokan vannak az ötvenes korosztályból, akik néhány éven belül nyugdíjba mennek. Az utánpótlás nem megfelelő, sok a pályaelhagyó is.

Szép szakma ez, de egyben nehéz is. Mert sokszor ápolóvá, takarítóvá kell válni, ugyanis ezeket a munkákat sok kórházban nincs, aki elvégezze, főleg éjszaka. Miközben rendszeres szakmai továbbképzéseken is részt kell venniük a szülésznőknek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.