2023. május 29., 13:31

Mi okozhatta Suhajda Szilárd tragédiáját?

Klein Dávid, akit öt közös magashegyi expedíció emléke köt Suhajda Szilárdhoz a Ripostnak nyilatkozott.

suhajda szilárd
Fotó: Kyocera Everest Expedíció

„Mivel sokféle információról hallottam, nem tudom pontosan Szilárd halálának körülményeit. Egy biztos, olyan sokáig volt oxigénpalack nélkül a 8500 és 8700 méter közötti halálzónában, hogy agyi ödéma léphetett fel nála. Azt hallottam én is, hogy már szerdán vissza kellett volna fordulnia, mert a szervezetét annyira igénybe vette az oxigénhiányos állapot. Nem tudni, utolsó éjszakai pihenése során képes volt-e megfelelően »elkucorogni«. Az oxigénpalack nélküli magashegyi vállalkozás életveszély. Hogy mi történt, erről ellentmondó híreim vannak, tehát felelőtlenség lenne bármit állítanom – nyilatkozta Klein Dávid a Ripostnak.

Klein Dávid szerint lehetséges, egykori mászótársa az ödémás állapotában rossz megoldást választott. Ugyanis a biztosítójával bizonyos pontokon a hegybe rögzített kötélen váltania kell a hegymászónak, miközben halad.

"Előfordulhatott, hogy ezt a biztosítását rosszul helyezte be az új, állandóra rögzített kötélszakaszba, és emiatt kicsúszott vagy ödémás állapotában elnézte, elvétette a kapcsolódáscsere műveletét. Szemtanúktól értesültünk arról, olvashattuk is, hogy látták őt, amint a hegyi mászókötéltől lejjebb tűnt fel az alakja, és igencsak kimerültnek tűnt. Hogy ezt követően zuhant vagy csúszott le a 2. számú állomás felé, erről nem kaptam pontos információt. Valamennyi körülményt és információt összevetve, átgondolva, idehaza én a lecsúszásra következtetnék" – fogalmazott Klein. Majd azt is hozzátette: bizonyos, hogy a holttestét előbb vagy utóbb megtalálják a mentő- és kutatócsapatok.

Pintér László, az expedíció kommunikációs vezetője az ATV Híradónak nyilatkozva arról beszélt, hogy Suhajda Szilárd holttestének megtalálása esetén is a hegyen hagynák azt.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.