2019. november 13., 17:04

Mi minden kell a jogosítvány megszerzéséhez?

Tapasztalatok azt mutatják, a számunkra leginkább megfelelő autósiskola kiválasztásakor érdemes alaposan utánanézni több intézmény kínálatának, leginkább az árakat böngészve, hogy kiderüljön, tényleg mennyi is annyi!

jogositvány
Médialapozó
Fotó: archívum

Mi utánajártunk, összehasonlítottuk mennyibe kerül a jogosítvány megszerzése négy különböző autósiskolában.

Az alapárak, egy B kategóriás – azaz személygépkocsi vezetését lehetővé tévő – jogosítvány esetében jelenleg 500-700 euró között mozognak. Mielőtt azonban kiválasztanánk a hozzánk legközelebbi vagy más szempontból szimpatikus intézményt, ne engedjük, hogy megtévesszen egy-egy feltűnően jó árajánlat, ugyanis ennek hátterében valószínűleg az áll, hogy további – az árba nem beleszámolt – költségekkel kell számolnunk.

A leggyakoribb többletköltségek

1. A jogosítvány kiadásához szükséges illeték (korábban okmánybélyeg) árát szinte egy autósiskola sem számítja bele a tanfolyam árába - ez 2019 novemberében 33€ volt.

2. Számolnunk kell még az elsősegélynyújtó tanfolyam árával, ez megközelítőleg 25 € vagy több, a pontos árat az autósiskola szabja meg.

3. A jogosítvány megszerzéséhez orvosi igazolás is szükséges, hogy igazoljuk megfelelő egészségügyi állapotunkat. Ennek kiadásáért az orvosok többsége 10 €-t kér, de az ár lehet ennél több is, ezt az adott orvos szabja meg.

4. Bizonyos esetekben számolnunk kell további lehetséges költségekkel is, ilyenek a tanfolyam óráin felüli gyakorlóvezetés ára és esetleg a vizsgaismétlés költsége is. Az átláthatóság kedvéért a következő táblázatban 4 különböző felvidéki városban működő autósiskola árait hasonlítottuk össze.

Fotó:  archívum

A tanfolyam elvégzéséhez szükséges vizsgateszteket az iskola biztosítja, viszont ezek megtalálhatóak az interneten is mind magyarul, mind szlovákul.

Jogosítvány 18 éves kor alatt: A B kategóriás jogosítványt néhány éve már 17 évesen is meg lehet szerezni, az így szerzett jogosítvány azonban csak korlátozottan használható. Ilyen korlátozás, hogy ezzel a jogosítvánnyal csak akkor szabad vezetni, ha a gépjárműben a fiatal korú sofőr mellett jelen van azon három felnőtt korú  személy egyike, akiket az okmány megszerzésekor a tanfolyam elvégzője megjelölt.

Ennek a személynek a következő feltételeket kell teljesítenie:

-- Legalább 10 éve rendelkezik B kategóriás jogosítvánnyal.
-- Neve fel van tüntetve a fiatal gépjárművezető jogosítványában.
-- Amikor a fiatalkorú vezet, a kezes személynek rendelkeznie kell a személyigazolványával és a jogosítványával.
-- Míg a fiatalkorú sofőr vezet, a kezes személy nem állhat sem alkohol, sem más tudatmódosító szer hatása alatt.

jogositvány
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.