2020. június 10., 19:30

Mi legyen Pozsony új hídjának a neve? Mutatjuk az eddigi javaslatokat, vannak köztük nagyon meglepőek is!

Andrej Doležal közlekedési miniszter közösségi oldalán kérte a nyilvánosság segítségét az új pozsonyi híd elnevezésével kapcsolatban. A javaslatok között ismét felmerült Chuck Norris neve is.

Fotó: Andrej Doležal - minister dopravy a výstavby SR (FB)

A hírek szerint jövőre elkészülhet Pozsony hatodik hídja, amely a D4-es autópálya nulladik körgyűrűjének része, és összekapcsolja a dunai hídrendszer két fontos részét.

Andrej Doležal közlekedési miniszter közösségi oldalán kérte a nyilvánosságot, segítsenek nevet választani az új hídnak. A javaslatokat hozzászólások formájában lehet elküldeni július 15-ig.

A legtöbb lájkot kapott elnevezések tízes listájából a közönség újból választhat, így kerül sor a győztes név kiválasztására.    

Doležal ennek kapcsán ismertette, hogy személy szerint olyan elnevezést részesítene előnyben, amely vagy az adott területhez való tartozást fejezné ki, avagy valamely neves szlovák személyiségre utalna.

Ennek kapcsán a miniszter szerint helyénvaló lenne a Gerulata elnevezés, amely az Oroszvárhoz való kapcsolatra utalna. Szintén elképzelhetőnek tartja a Duna-híd (Dunajský most), Hosszú híd (Dlhý most), Alexander Dubček híd vagy Milan Rastislav Štefánik híd elnevezéseket is.

A közösségi oldalon olvasható hozzászólásokban nagyon sokan kiemelik az Ártéri híd (Lužný most), Gabčík-híd (Gabčíkov most, utalva Jozef Gabčík szlovák katonára), Most Danubius, Püspöki híd (Biskupický most), Mária Terézia-híd (Most Márie Terézie), vagy éppen az Európa-híd (Most Európy) elnevezéseket.

Ugyancsak a javaslatok között szerepel a Szlovák híd (Slovenský most), Tátra-híd (Most Tatry), vagy a Bársonyos forradalom hídja (Most Nežnej revolúcie) nevek.

Egyesek szerint helyénvaló lenne akár a Trianon-híd elnevezés is, Trianon 100. évfordulója kapcsán. Mások ellenben felvetették a Baross Gábor híd elnevezést, amely a kiemelkedő magyar gazdaság- és közlekedéspolitikus nevét viselné, aki egyben a Ferenc József híd (az Öreg híd elődjének) kivitelezője.

Többen egyébként viccnek vették a felhívást, így javaslataik között szerepelnek a Danko kapitány hídja (Most kapitána Danka), a poénos „Most expensive”, avagy a Most-Híd elnevezések is. Mások ugyanakkor a Galamb-híd (Holubí most) elnevezésre szavaznának, amely állítólag a szlovákok galamblelkűségére utalna.

A javaslatokat Andrej Doležal - minister dopravy a výstavby SR nevezetű Facebook oldalon megjelent hirdetés alá lehet megírni.

Még 2012-ben történt, hogy Pavol Frešo, Pozsony akkori megyefőnöke a Dévényújfaluban épülő kerékpárhíd elnevezésével kapcsolatban szavazást hirdetett. A verseny nem várt fordulatot vett, ugyanis a szlovákok jelentős része akkor úgy döntött, hogy a "texasi kopóról" neveznék el az új szlovák hidat.

Chuck Norris hídjának hírét óriási médiaérdeklődés fogadta még a tengerentúlon is. Végül a szavazás eredményét mégsem fogadták el, majd az osztrák féllel megegyeztek a Szabadság híd elnevezésen. Chuck Norris neve természetesen a mostani szavazásban is felmerült, így még mindig esélyes lehet arra, hogy éppen róla nevezzék el Pozsony új hídját. Persze erre azért nagy pénzben nem fogadnánk.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.