Merre tart a civil szféra?

hirek.sk 2017. november 09., 12:35
SOMORJA, ÉRSEKÚJVÁR. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája november 10-én 13,30 órakor az érsekújvári kultúrházban kezdődik, másnap reggel pedig a helyi Csemadok-házban folytatódik. A fórumon a civil szervezetek fontos oktatásügyi, gazdasági és jogi problémákat vitatnak majd meg, s kiértékelik a 130 civil szervezetet tömörítő Kerekasztal idei tevékenységét. A tanácskozás részleteiről Tokár Géza, a Kerekasztal szóvivője tájékoztatta portálunkat.

Idén elsősorban a szakmai háttérmunkára helyezték a hangsúlyt

„A 2017-es év társadalmunk, illetve a felvidéki magyarság szempontjából is elég meghatározó volt. Tény, hogy nem elsősorban a civil mozgalmakról szólt. Azt láttuk, hogy a szlovák kormány igyekezete saját pozíciói megerősítésére irányult. Sajnos, a kabinet kisebbségi kultúrát érintő elképzeléseit nem túl sok párbeszéddel vagy konszenzuskereséssel próbálta megvalósítani, hanem direktív módon. Ennek láttán a külső szemlélők inkább csak a fejüket kapkodhatták ahelyett, hogy érdemben alakíthatták volna ezeket a folyamatokat, ami nyilvánvalóan nem túl szerencsés dolog" - mondta az elmúlt időszakról Tokár Géza.

Ilyen viszonyok közepette a Kerekasztal elsősorban a szakmai háttérmunkára helyezte a hangsúlyt. "Amikor felállítottuk az idei prioritásainkat, akkor az volt a célunk, hogy létrehozzunk olyan anyagokat, amelyeket azoknak szántunk, akik a felvidéki magyarságról szóló háttéranyagokhoz szerettek volna jutni. Különféle jelentéseket és jogi háttéranyagokat dolgoztunk ki, ami nem igazán látványos, de fontos tevékenység. Eközben felmerült a kérdés: vajon a jelenlegi társadalmi viszonyok mennyire kedveznek ahhoz, hogy a civil szervezetek közös álláspontra helyezkedjenek“ – jegyezte meg a tervezett éves konferencia kapcsán a Hírek.sk-nak Tokár Géza.

A Kerekasztalnak jelenleg hozzávetőleg 130 tagszervezete van. Az éves konferencia után tervben van weboldalának az átalakítása, amely a szóvivő ígérete szerint majd a teljesen pontos tagszervezeti állást tükrözi. Ahogy megtudtuk: a Kerekasztal koordinációs bizottsági tagjai minden hónap első keddjén szoktak ülésezni, s megvitatták a sokrétű, így az érdekvédelmi tevékenység összehangolását.

„Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a hétvégi tanácskozásunkon hány tagszervezet képviselteti magát. Mi tagadás, az utóbbi időszakban érezhető egy passzivitási folyamat, ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy a tagszervezetek vagy azok tagjai egyre jobban eltávolodnának a Kerekasztaltól, hanem inkább azt, hogy egyre ritkábban szakítanak időt a közös találkozókra. Remélhetőleg a kisebb-nagyobb civil szervezetek képviselői mégis szép számban megjelennek majd az éves konferenciánkon“ – fejtette ki a szóvivő.

Pénteken oktatásügyi és gazdasági panelbeszélgetések zajlanak

A pénteki nyitónapon kétféle szakmai panelbeszélgetés zajlik majd az érsekújvári kultúrház termeiben.

„Az előző években meglehetősen jó tapasztalataink voltak az általunk kialakított konferencia-struktúrával: az 1. nap mindig szakmai jellegű, a 2. nap pedig a plenáris ülés napja volt. Ez idén is így lesz" - mondta Tokár Géza.

Pénteken egyidejűleg oktatásügyi és gazdasági kérdésekkel foglalkozó panelbeszélgetést is tartanak. "Mindkettőn az egy év alatt történtekre kívánunk reflektálni. Az oktatási panel fő témái az elmúlt egy évben bekövetkező iskolaügyi változásokon alapulnak. Három előadás hangzik majd el az óvodai nevelés problémáival (előadó: Markovics Tímea, a Comenius Pedagógiai Intézet munkatársa), a szlovák nyelv tanításával (Szőköl István – Módszertani Pedagógiai Központ) és a szakkollégiumi elitképzéssel (Mózes Szabolcs) - kapcsolatban. Összegezzük a Beszéljünk iskoláink jövőjéről című programot is, és megnyitjuk az azzal kapcsolatos kiállítást (Urbán Péter – TANDEM). A vonatkozó programot a Kerekasztal a TANDEM nonprofit szervezettel együtt dolgozta ki“ – foglalta össze az oktatásügyi panel lényegét Tokár.

A gazdasági panelbeszélgetések a felvidéki magyar gazdasági fejlesztések és kilátások összegzésére fókuszálnak. A gazdaságélénkítő programok és a dél-szlovákiai régió helyzetének tömör összefoglalója mellett a jövőbeni kilátásokról is szó lesz majd.

„A Kerekasztal gazdasági háttéranyagokat is készít, hiszen e téren Szlovákiában elég sok fejlesztés történt. Azokról szeretnénk átfogó képet nyújtani a pénteki gazdasági panelbeszélgetések során. Farkas Ivánnak, a Magyar Közösség Pártja (MKP) gazdasági alelnökének lesz egy nyitóelőadása a gazdaságélénkítő programról. Majd Rajkovics Péter, a gazdasági bizottság koordinátora a jelenlegi gazdasági helyzetet vázolja fel. Matus Tibor, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság képviselője pedig előadása során a jövőre vonatkozó gazdaságfejlesztési lehetőségeket ismerteti. A szakmai nap során arra a fontos kérdésre keressük a választ, hogy gazdasági téren hol, milyen területeken és kezdeményezések által lehet előrelépni“ – vázolta a konferencia gazdasági részét Tokár Géza.

Szombaton évértékelőt és jogi előadásokat tartanak

Szombaton a Csemadok-székházban folytatódik az éves konferencia. Elhangzik a Kerekasztal 2017. évi tevékenységének kiértékelése, s bemutatják azokat a civil társadalmat érintő mozgalmakat és kezdeményezéseket, melyek befolyással lehetnek a közeljövő folyamataira. A Kerekasztal ambíciója, hogy a nap végére írásban is össszegezze a hazai magyar civil szervezetek aktuális problémáit.

„A szombati plenáris ülés során szeretnénk kiértékelni és közösen megvitatni a Kerekasztal éves tevékenységét, továbbá felállítani egy társadalmi diagnózist. Majd 3 jogi előadás hangzik el, amelyek az érdekvédelem más-más területeit érintik. Horony Ákos a nyelvi jogainkról és azok érvényesítéséről, valamint a Velemjáró alkalmazásról fog beszélni, Tárnok Balázs a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezésről szól, Fiala-Butora János pedig hosszabb elemzést készített a kulturális autonómiáról és a Kisebbségi Kulturális Alap finanszírozásáról szóló törvényről, amelyet bemutat a jelenlevőknek“ – tudtuk meg a tanácskozás szombati programjáról.

További cél a felelősségteljes tagbázis megújítása

A konferencia előkészítésével párhuzamosan zajlik a jelentkező szervezetek regisztrációja és a tagság megújítása. Az érdeklődők és a résztvevők a konferencia weboldalán regisztrálhatják magukat, s ugyanott kaphatnak részletes információkat a helyszínekről és programokról. További információk a 0915 891 166-os telefonszámon, illetve az info@kerekasztal.org e-mail címen olvashatók.

„A Kerekasztal céljául tűzte ki tagsága megújítását. Folyamatosan kapunk jelentkezéseket új, többnyire kisebb szervezetektől és olyan régebbiektől is, amelyek eddig nem voltak a Kerekasztal tagjai. A Kerekasztalhoz történő társulásuk elsősorban felelősségvállalást jelent a közösségi jogokért, illetve a civil ügyekért. Minél nagyobb lesz ez a platform, annál nagyobb lesz a súlyunk olyankor, ha bizonyos hangsúlyos ügyek terén közösen szeretnénk előrelépést elérni. A Kerekasztal munkájában részt vehet minden olyan kulturális, szakmai, önkormányzati, állami és civil szervezet, illetve intézmény, amelyet Szlovákiában jegyeztek be, s tevékenysége országos vagy régiós hatáskörű, valamint felelősséget érez közös ügyeinkért“ – mondta el Tokár Géza a tagfelvétel kapcsán.

Tokár Géza a regisztráció kapcsán az érdeklődőket arra kéri, hogy csütörtök estéig vetessék nyilvántartásba szervezetüket, amivel megkönnyítik a szervezőmunkát. „Persze, ha valaki csak pénteken reggel dönti el, hogy bár a határidőig nem regisztráltatta magát, de mégis szívesen részt venne a konferenciánkon, azt valamiképp nekünk írásban jelezze!“

Zárójelentést fogadnak el a felvidéki magyarság aktuális problémáiról

A Kerekasztal azt tervezi, hogy szombat estére elkészül és elfogadásra kerül egy tömör, ám sok témával foglalkozó zárójelentés, amely a felvidéki magyar közösség, illetve a civil szféra aktuális problémáit taglalja, s annak célja, hogy megoldási javaslatokat is tartalmazzon.

„A tervezett zárójelentés olyan javaslatokat – cselekvési terveket tartalmaz majd, amelyek egyrészt a nyilvánosságnak és a sajtónak szólnak, valamint olyanokat is, amelyek majd a kormány és az önkormányzatok felé irányulnak. Ez azért is nagyon fontos, mert az utóbbi időben nagyon kevés szó esett a közös problémáinkról, s ha szó is esett, akkor is inkább csak a Kisebbségi Kulturális Alap vagy azon örvendetes előrelépések kapcsán, hogy végre kikerültek a vasúti megállókba a magyar nyelvű helységnévtáblák. Sajnos, sok más téma eddig rejtve maradt, s azokkal vagy tudatosan vagy öntudatlanul eddig csak keveset foglalkoztunk. Ezen a helyzeten azonban változtatni szeretnénk“ – mondta  a Kerekasztal szóvivője, Tokár Géza.

0 HOZZÁSZÓLÁS