Mely városokban a legjobb élni?

2018. április 9., 21:34
hirek.sk
POZSONY. Kilencedik alkalommal nyerte el az osztrák főváros, Bécs a legjobb életminőséget nyújtó város címét. Pozsony az idén a 80. helyen végzett – derült ki a Mercer elemzéséből.
201804041520260.bra01.jpg

A világ egyik legnagyobb HR-tanácsadó cége, a Mercer minden évben nyilvánosságra hozza életminőség-indexét, amelynek megalkotása során figyelembe veszik az egészségügyi ellátást, a művelődési, pihenési és lakhatási lehetőségeket, a szolgáltatásokat, a hivatalok elérhetőségét, a személyi szabadság és a bűnözés mértékét.

A jelentés megállapítja, hogy néhány kelet-európai városban az utóbbi 20 évben jelentősen megváltozott az életszínvonal. Például Szarajevó 21,5 %-kal javított helyzetén, Pozsony 19,1 %-kal, Belgrád 18,3 %-kal, Zágráb pedig 15 %-kal.

Az életszínvonal, a munkaerőpiac versenyképessége és a tehetséges fiatalok vonzották be a multinacionális vállalatokat – tájékoztatott Martine Ferland, a Mercer társaság európai és csendes-óceáni térségének elnöke.

Az első öt legélhetőbb város között Bécsen kívül ott van Zürich, Auckland, München és Vancouver.

A legjobb 20 közé további 4 német város került: Düsseldorf, Frankfurt, Berlin és Hamburg 3 svájci várossal (Genf, Bazilej és Bern), 2 kanadai várossal (Toronto és Ottawa)és az új-zélandi Wellingtonnal együtt. Az első 20 város közé került 2 ausztráliai város (Sydney és Melbourne), a dániai Koppenhága és a hollandiai Amsztredam is. Egyetlen újonc az első 20 között Luxemburg, amely kiütötte Stockhomot.

A rangsor végére került a jemeni Saná városa, Bangui dél-afrikai nagyváros és az iraki Bagdad. Értékelésük összefügg a politikai instabilitásukkal, a szegénységgel és a szélsőséges klimatikus körülményekkel.

A legélhetőbb városok:

1. Bécs, Ausztria
2. Zürich, Svájc
3. München, Németország
3. Auckland, Új-Zéland
5. Vancouver, Kanada
6. Düsseldorf, Németország
7. Frankfurt, Németország
8. Genf, Svájc
9. Koppenhága, Dánia
10. Bázel, Svájc
10. Sydney, Ausztrália
12. Amszterdam, Hollandia
13. Berlin, Németország
14. Bern, Svájc
15. Wellington, Új-Zéland
16. Melbourne, Ausztrália
16. Toronto, Kanada
18. Luxemburg, Luxemburg
19. Ottawa, Kanada
19. Hamburg, Németország

69. Prága, Csehország

76. Budapest, Magyarország

80. Pozsony, Szlovákia

Kövesse facebook oldalunkat is!