2023. március 21., 20:05

Megvan a gyógyír a gyermekorvoshiányra! Ukrán doktorokat „vetne be” a minisztérium

Több tucat ukrán gyermekorvos helyezkedhet el hamarosan a szlovák egészségügyben. A pontos számot a minisztérium még nem közölte.

influenza gyermek beteg orvos
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

Az Ukrajnából érkezett orvosok diplomáinak és szaktudásának elismerése végre megoldódhat. Az új diplomát, amit az ukrán gyermekorvosok kapnak, az egész Európai Unióban elismerik. Erről Elena Kohútiková, a kormányelnök tanácsadó testületének elnöke beszélt.

Szlovákiában jelenleg 250 gyermekorvos hiányzik. Az 1100 körzeti gyermekorvos fele már nyugdíjas korú. A „kapacitásnövelést” segíthetnék az ukrajnai doktorok.

Eddig az volt a gond ezzel, hogy különbözik az ottani és a szlovákiai pediáterek képzése és emiatt nehézkes az ide érkezők képzettségének elismerése.

Több ezer ukrajnai gyermek érkezett

Az egészségügyi tárca célja, hogy besorolja az ukrán gyerekorvosokat a szlovák egészségügybe és azok biztosíthassák az ukrán és a szlovákiai gyermekek egészségügyi ellátását.

Az orosz-ukrán háború kezdete óta nagyjából 18 ezer ukrajnai gyermek érkezett Szlovákiába.

Elena Prokopová, a minisztérium gyermekgyógyászatért felelős szakértője szerint az Ukrajnából érkezett gyermekek egészségügyi ellátását az itteni doktorok végzik, ukrán kollégáik segítségével.

Az ukrán egészségügyi rendszer azonban más, mint a szlovákiai. Éppen ezért kereste a tárca annak a lehetőségét, hogyan tudnának nálunk dolgozni az onnét érkezett gyermekorvosok. Ez a folyamat mostantól egyszerűbbé és gyorsabbá válik számukra.

Eduard Heger, aki megbízott egészségügyi miniszter is, úgy nyilatkozott, ezennel lehetővé teszik az Ukrajnából érkezett gyermekorvosok számára, hogy bekapcsolódjanak a szlovák egészségügybe. Egyúttal felkérte őket, hogy jelentkezzenek és tegyenek alkalmassági vizsgát.

A vizsga után munkába lépnek

A képzésről szóló dokumentumok elismerése mellett Szlovákia azt is megvizsgálja, hogy azt olyan oktatási intézményben szerezték-e meg az ukrán orvosok, melyet elismerünk és azt is, hogy a kérelmező formálisan is megfelel-e az itteni követelményeknek.

Ezt követően a doktorok ukrán vagy orosz nyelven alkalmassági vizsgát tesznek. Lehetőségük lesz arra is, hogy szlovák nyelvi előkészítőbe járjanak és átmeneti szakmai gyakorlaton vehessenek részt.

A kiegészítő vizsga alapján az oktatási minisztérium kiad egy okiratot arról, hogy az ukrán pediáter az itteni általános orvos szintjén van.

Csak ezt követően specializálódhat a gyermekgyógyászatra. A szakmai képesítés elismeréséről szóló dokumentumot az oktatási tárca egy hónapon belül kiadja és specializációról szóló okiratot pedig két hónapon belül.

Katarína Holečková, a Szlovák Egészségügyi Egyetem Orvosi Karáról elmondta, már nyilvánosságra hozták az első vizsgaterminusokat – áprilisra és májusra – az ukrán érdeklődők számára.

Csökkentették a vizsgadíjat is. Az eredeti 1200 euróról 500 euróra. Ezt az UNICEF fizetné, közölte Heger.

Mi hiányzik az ukrán orvosoknak hivatásuk gyakorlásához?

A kiegészítő vizsgákat a szakértők olyan tárgyakból állították össze, amilyeneket az ukrán orvosok nem abszolváltak. Nálunk az orvosegyetem hat évig tart, amit négyéves atesztációs időszak követ.

Ukrajnában a jövendő gyermekorvosok egyenesen a gyermekgyógyászati karra mentek, ahol öt évig tanultak és az iskolából már kész gyermekorvosként léptek ki.

Prokopová szerint például hiányoznak nekik az aneszteziológiai és immunológiai ismertek.

Azt egyelőre nem tudni, hány ukrajnai gyermekorvos erősítené a szlovákiai orvosok „csapatát”.

Még mielőtt egyszerűsítették volna a szaktudás és az alkalmasság elismerését, 30 pediáter kérvényezte, hogy orvosként dolgozhasson. De hogy közülük jelenleg hányan tartózkodnak Szlovákiában, azt nem tudni.

Prokopová azt közölte, bíznak abban, hogy az új eljárás nyilvánosságra kerülését követően jelentkeznek. Már áprilistól munkába léphetnének.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.