Mégsem doppingolta kutyáit a kutyaszánverseny négyszeres győztese

ma7 | MTI 2018. december 06., 17:28

Az Iditarod illetékesei tisztázták a doppingvád alól a világ legkeményebb kutyaszánversenyének négyszeres győztesét, Dallas Seaveyt.

Fotó: pixabay.com

A szervezők múlt év őszén jelentették be, hogy Seavey kutyáinál pozitív drogteszteket találtak az Alaszkát átszelő márciusi kutyaszánverseny után.

A bajnok cáfolta, hogy tiltott szereket használt kutyáinál, arról beszélt, hogy valaki szabotálhatta csapatát. Az idei versenyen azonban nem állt rajthoz.

Az 1610 kilométeres távú Iditarod közleményt adott ki, amelyben felmentette Dallas Seaveyt a vádak alól –adta hírül az Anchorage Daily News helyi lap.

„Többször találkoztunk vele, és elegendő bizonyíték alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a hajtónak nem volt köze (a kutyák doppingolásához)” - hangoztatta Mike Mills, az Iditarod igazgatótanácsának elnöke. Arról nem szólt, hogy milyen bizonyítékot találtak.

Seavey közölte, hogy nagyon meggyőző ügyet tárt a bizottság elé. „Nem tudom bizonyítani, hogy mi történt, azt azonban határozottan bizonyítani tudom, hogy mi nem történt" – hangoztatta.

Elmondta, nem oszthat meg minden információt az ügyről, de megjegyezte, hogy az egyik kulcs érve a drogteszt időzítésére utalt. A kutyák vére magas gyógyszerszintet mutatott közvetlenül a doppingteszt előtt, amelynek időpontját ismerték.

Mills leszögezte, Seavey nem tudott a doppingról, és az illetékesek nem tudták megállapítani, hogy ki a felelős érte. „Meggyőződésem, hogy soha nem fogjuk megtudni” – tette hozzá.

A megmérettetés 1973-as kezdete óta először találtak tiltott drogokat – opiát alapú fájdalomcsillapító nyomait – négy résztvevő kutya szervezetében. A mintavételt hat órával a mintegy 1600 kilométeres táv megtétele után végezték március 14-én. A szert a mintavételt megelőző 15 órában, akár a verseny után is kaphatták a kutyák.

Dallas Seavey 2012, 2014, 2015 és 2016-ban nyerte meg a versenyt. 2017-ben a második helyen végzett apja, Mitch mögött.

Az Iditarod az egyik legkeményebb kutyaszánverseny mind a hajtók, mind az állatok számára. Az 1973-ban először megrendezett megmérettetésen a győztes több mint 20 nap alatt tette meg a távot az alaszkai vadonban, idén márciusban nyolc nap alatt. A kutyákat 1994 óta tesztelik tiltott szerekre, valamennyi résztvevő kutyáját vizsgálják – szúrópróbaszerűen – a verseny kezdete előtt és a táv megtétele alatt, valamint az első húsz helyen végzettet a megmérettetés után.

Az Iditarodot egy 1925-ös mentőakció emlékére rendezik meg: annak idején váltott kutyaszánokkal juttattak el diftéria elleni oltóanyagot Noméba, hogy megmentsék az őslakosok gyermekeit.

0 HOZZÁSZÓLÁS