Megnyitották a Kolár Péter Könyvtárat a kassai MaJel Rovás Központban

hirek.sk 2018. február 09., 12:50
KASSA. Kolár Péter egykori kassai színigazgatóról és Csemadok-elnökről kapta a nevét az a könyvtár, amit a kassai Rovás az Erzsébet utcai központjában nyitott meg. A több mint 1700 darab könyv a tavaly márciusban tragikus hirtelenséggel elhunyt kultúraszervező hagyatékából származik.

A megnyitó résztvevői előbb egy rövid portréfilmet tekintettek meg Kolár Péterről, amelyet 2016-ban készített a Bódva Völgyi Stúdió T. Nagy Imre rendezésében. Az eseményen részt vett Kolár Péter özvegye, Eszter asszony lányával, Krisztinával és két unokájával. A könyvtár megnyitása egyben emlékezés is volt Kolár Péterre, aki február 3-án töltötte volna be 71. születésnapját, de a hónapok rendjében közel esik halálának első éves évfordulója is, hiszen március 30-án hunyt el.

Szabó Ottó, a Rovás elnöke portálunknak elmondta, sok olyan könyv került a birtokukba, amelyekhez Kolár Péter különböző rendezvényeken, könyvbemutatókon, kirándulások, látogatások során jutott hozzá, illetve olyanok, amelyekhez személyes élmények fűzték. Mint mondta, az volt a cél, hogy mindez „ne csak úgy egyvelegként” kerüljön a már összegyűjtött könyvek közé, így született meg a Kolár Péter Könyvtár. „Megkérdeztük az özvegyétől és a lányaitól, hogy mit szólnának hozzá, és ők úgy gondolták, hogy ez egy jó dolog lehetne, megőrizhetnénk így Péter emlékét” – fejtette ki Szabó Ottó.

A MaJel Rovás Központban alapított kisebb könyvtárat kiegészíti a Kme utcai régi központban lévő nagyobb számú, mintegy 6000 darabos könyvtár. Azoknak a könyveknek a nagy része szintén köthető Kolár Péterhez, hiszen néhány évvel ezelőtt az ő indítványozására a Csemadokból kerültek át a Rováshoz, mert ott nem volt elegendő hely számukra.

„Péter mindig is nagy tisztelettel beszélt a Rovásról, figyelemmel kísérte a Rovás munkáját, és minden alkalommal igyekezett jelen lenni minden akcióján. Mikor Péter elment, ott álltam a sok könyvvel a lakásban, akkor azon gondolkodtam, hogy lehetne ezt az egészet egyben meghagyni. Mert az nyilvánvaló volt, hogy ott nem maradhat, én mint magánember egyben tartani nem tudom. Azt hiszem, hogy ez volt a kézenfekvő megoldás, hogy itt méltó és jó helyen lesz” – mondta Kolár Eszter.

Minden könyvbe egy Ex Librist pecsételtek, hogy ezzel is megkülönböztessék ezt az 1750 darabos állományt a többi könyvtől, amelyekkel majd a jövőben még minden bizonnyal kiegészül ez a könyvtár.

„A Rovás ArtCaféban kialakítottunk két olyan termet, két olyan szeparét, ahol igazi polgári miliő fogadhatja azokat az ide betérő embereket, akik szeretnének olvasni egy kicsit” – emelte ki Szabó Ottó.

A könyvtár csak benti olvasásra kölcsönzi a könyveket. Ezt a döntésüket azzal indokolták, hogy a Rovásnak nem áll jogában büntetést kiszabni abban az esetben, ha valaki elveszíti a könyvet.

A megnyitón bejelentették azt is, hogy már biztosítani tudják az egész napos nyitva tartást is, azaz hétfőtől csütörtökig délelőtt 10 órától este 18 óráig. Pénteken délután 14 óráig tartanak nyitva.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS