HIRDETÉS

Megnyílt az olimpiai falu Phjongcshangban

hirek.sk 2018. február 01., 16:49
PHJONGCSANG. Nyolc nappal a téli olimpia nyitóünnepsége előtt megnyílt Phjongcshangban az egyik sportolói falu. A magyar csapat már Dél-Koreában tartózkodó része az elsők között költözött be csütörtökön a kangnungi olimpiai faluba.

A havas sportágak otthonául szolgáló phjongcshangi hegyeknél, illetve a jeges sportok versenyeinek otthont adó, tengerparti Kangnungban fekvő két létesítmény összesen 6800 versenyzőt és kísérőt tud majd fogadni.   

"Már most elmondhatjuk, hogy ez a falu az egyik legjobb, ha nem a legjobb" - jelentette ki Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a fagypont körüli hőmérsékletben, felhőtlen kék égbolt alatt tartott ünnepségen.   

Li Hi Pom, a szervezőbizottság (POCOG) vezetője közölte, a létesítményben minden sportoló ideális körülmények között pihenhet.   

A 922 lakásos kangnungi falu csak a jövő péntektől február 25-ig tartó olimpia idején üzemel majd, a 600 lakásos phjongcshangi viszont a paralimpián is. Előbbi 5,2 milliárd, utóbbi 4,34 milliárd forintnak megfelelő vonba került. A játékokon több mint 90 ország 2900 sportolója vesz részt.

Az Egyesült Államok küldi a legtöbb sportolót, nevezési csúcs

A nevezési határidő zárultával eldőlt, hogy az Egyesült Államok küldi a legtöbb sportolót a jövő pénteken kezdődő phjongcshangi téli olimpiára.

 A szervezők csütörtöki tájékoztatása szerint 92 országból rekordot jelentő 2925 versenyző vehet részt a játékokon. Az amerikaiak 242 fővel képviseltetik magukat, a házigazda dél-koreaiak 144 sportolót neveztek, míg Magyarországról 19-en jutottak ki az eseményre.   

A téli olimpiák történetében először küld sportolót Ecuador (sífutás), Eritrea (alpesi sí), Koszovó (alpesi sí), Malajzia (műkorcsolya), Nigéria (bob és szkeleton), valamint Szingapúr (rövidpályás gyorskorcsolya).

A már Dél-Koreában lévő magyarok beköltöztek a faluba

A magyar csapat már Dél-Koreában tartózkodó része az elsők között költözött be csütörtökön a kangnungi olimpiai faluba.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapjának beszámolója szerint a rövidpályás gyorskorcsolyázók már túlvannak az első helyszíni edzésen. A hivatalos nyitóünnepséget a két olimpiai faluban, a kangnungiban és a phjongcshangiban párhuzamosan tartották csütörtökön, helyi idő szerint 14 órától. A kangnungi falu a jeges sportoknak otthont adó létesítmények közelében, a phjongcshangi pedig a havas sportok helyszíne mellett létesült.   

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók vasárnap érkeztek a Koreai Köztársaságba, de eddig Szöulban készültek a jövő pénteken kezdődő téli játékokra.   

"Reggel nyolckor nyitották meg a kapukat, folyamatosan jönnek a csapatok, a magyarok tíz óra után, az elsők között érkeztek a faluba. Rövid, zökkenőmentes adminisztráció után átvették a szállásukat, együtt mentünk ebédelni, majd kihasználva az edzéslehetőséget, délután jégre léptek a kangnungi pályán" - idézte az olimpia.hu oldal a helyszínről összegző Nagy Zsigmond csapatvezetőt. "Kiváló körülmények fogadják az olimpiai faluban a sportolókat, a szervezők magas színvonalon felkészültek" - tette hozzá, majd elmondta még, hogy munkatársai, Báthori Zsófia és Dósa Viktória a csapatiroda berendezésén dolgoznak.   

A 19 fős magyar küldöttség regisztrációja már a hét elején megtörtént. A magyar olimpiai csapat hivatalos, ünnepélyes zászlófelvonására február 8-án, a kangnungi olimpiai faluban kerül sor.

Megérkeztek az észak-koreaiak

Bő egy héttel a phjongcshangi téli olimpia rajtja előtt csütörtökön megérkezett Dél-Koreába az észak-koreai sportolói küldöttség. Dél-Korea országegyesítési minisztériuma azt közölte, hogy a versenyzőket szállító repülőgép Kangnung közelében landolt, s a sportolók már be is költöztek a tengerparti város olimpiai falujába.   

Észak-Korea három héttel ezelőtt döntött úgy, hogy sportolói részt vesznek a Dél-Koreában sorra kerülő téli olimpián, sőt, az ötkarikás játékok történetében először a két Korea közös csapatot indít a női jégkorongtornán. Emiatt az észak-koreai női hokisok már a múlt héten elutaztak a szomszédos országba, hogy minél többet együtt gyakorolhassanak déli társaikkal.   

A jégkorong mellett műkorcsolyában, gyorskorcsolyában, sífutásban és alpesi síben indulnak észak-koreaiak Phjongcshangban.   

A jövő pénteki megnyitón a két ország sportolói együtt vonulnak majd fel a Koreai-félsziget egységét jelképező kék-fehér zászló alatt.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS