Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2022. február 13., 18:54

Meglincseltek egy istenkáromlással vádolt férfit

Feldühödött falusiak meglincseltek Pakisztán központi részén egy férfit, amiért állítólag a muszlimok szent könyvéből, a Koránból vett lapokat égetett el, a bűncselekménnyel összefüggésben több tucat gyanúsítottat vettek őrizetbe - közölték vasárnap a pakisztáni hatóságok.

muszlim
Képünk illusztráció
Fotó: pixabay.com

Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök hatósági fellépést rendelt el azokkal szemben, akik tömegbe szerveződve részt vettek a gyilkosságban és a rendvédelmi szervek tagjai ellen támadtak.

A törvény teljes szigorával fogunk fellépni a lincselés ügyében. Zéró tolerancia van mindazokkal szemben, akik saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást

- hangsúlyozta Hán közleményében.

Egy kormányszóvivő szerint

eddig a hatóságok kezére került több mint hatvan gyanúsított, illetve további elkövetőket azonosítanak a véres incidensről a közösségi médiában megjelent felvételek alapján, amelyeket Pandzsáb tartomány Tulamba nevű településének lakói készítettek.

Munavar Husszein rendőrségi tisztségviselő a Reuters globális hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy

tömeg verődött össze szombat este a helyi mecsetnél, miután a falusi imám fia bejelentette, hogy egy férfit látott az imaházban, aki Korán-lapokat égetett.

Husszein szerint a tömeg rátámadt a helyszínre kiérkező rendőrökre. Úgy tudni, három rendőr megsérült.     

A furkósbotokkal, fejszékkel és vasrudakkal felfegyverzett falusiak megölték a férfit, és holttestét felakasztották egy fára

- közölte az illetékes. Más értesülések szerint a férfit megkövezték.
Husszein hozzátette, hogy az áldozatot Muhammad Mustak néven azonosították. A férfi feltehetőleg mentális zavarban szenvedett.

Pakisztánban az iszlám vallás megsértése életfogytiglani börtönnel, vagy halálbüntetéssel is végződhet az istenkáromlásra vonatkozó szigorú törvények értelmében.

Az esetek egy részében a gyanúsítottakat feldühödött személyek meglincselik még azelőtt,

hogy bírósági tárgyalásuk egyáltalán megkezdődne.

Az esetek nagy részében a gyanúsítottak maguk is muszlimok, de gyakran vallási kisebbségek, így különösen keresztények is célponttá válnak.

Decemberben a csőcselék meglincselt és halálra égetett Pakisztánban egy Srí Lanka-i gyárigazgatót, akit szintén blaszfémiával gyanúsítottak.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.