2023. június 8., 10:37
Frissítve: 01:26

Tizenöt évre ítélték a részegen öt ember halálát okozó Dědečeket

Csütörtökön a Pozsonyi I-es bíróságon megkezdődött a pozsonyi Zoch utcai buszmegállóban történt, öt halálos áldozatot követelő tavalyi gázolás elkövetőjének tárgyalása. A vádlott, Dušan D. ittas volt a baleset idején.

Zoch utcai gázolás
Fotó: TASR

A Pozsonyi Kerületi Ügyészség idén márciusban közvetett szándékkal elkövetett általános veszélyeztetés különösen súlyos bűncselekménye miatt emelt vádat ellene.

A baleset 2022. október 2-án történt, öt halálos áldozata és több sérültje volt.

Dušan D-t vizsgálati fogságba helyezték, mivel a bíróság szerint fennállt a veszély, hogy újabb bűncselekményt követne el.

Dušan D.-t általános veszélyeztetés miatt a Btk. szerint 20-25 év szabadságvesztésre vagy akár életfogytig tartó büntetésre ítélheti a bíróság.

Dušan D. a tárgyalás során elismerte a bűnösségét, amit a Pozsonyi I. Bíróság Szenátusa elfogadott, ezért csak a büntetés kiszabására, a védőintézkedésekre és a kártérítésre irányuló bizonyítási eljárást folytatja le.

Juraj Chylo, a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze minimum 15 éves büntetés kiszabását kérte Dušan D. számára.

Az ügyész idén márciusban közvetett szándékkal elkövetett általános veszélyeztetés különösen súlyos bűncselekménye miatt emelt vádat.

Záróbeszédében hangsúlyozta, hogy a vádlott alkoholt fogyasztott a baleset előtt, és a bűncselekményt nem gondatlanságból, hanem közvetett szándékkal követte el.

Az ügyész további hét évre eltiltatná a vezetéstől és három év pártfogó felügyeletet javasol, emellett a sértettek által előterjesztett igényeknek megfelelő kártérítést.

Időközben megszületett a bíróság döntése, eszerint az öt diák életéért Dědeček 15 év minimális biztonsági szint mellett letöltendő börtönbüntetést kapott. További 10 évre eltiltották a gépjárművezetéstől és hároméves pártfogói felügyeletet kapott. A kártérítési kereset ügyében a bíró a sértetteket polgári peres eljárás elé utalta.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.